9.9 C
София

В Китай започва производството на Tesla Model 3 с акумулаторни блокове без кобалт

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Reuters съобщи, че през следващите 24 часа се очаква Tesla да обяви за началото на производството в китайската гигафабрика на електромобили Model 3 с нов, по-евтин акумулаторен блок с литий-желязо-фосфатни батерии. Това ще намали цената на седана, който сега се продава в Китай за около $40 000.

Към днешен ден електромобилите Model 3, които произвежда и китайската фабрика, са оборудвани с никел-манган-кобалтови (NMC) батерии. Цената на началната конфигурация на този модел е $39 900 при влезли в сила държавни субсидии.

Но сега Reuters съобщава, че Gigafactory в Шанхай тези дни ще започне да продава Model 3 с нов акумулаторен блок без кобалт, в която се използват литиеви ферофосфати (LFP). Очаква се Tesla да обяви всичко това във всеки един момент, но засега автомобилната компания на Илън Мъск не е съобщила нищо по този въпрос.

LFP акумулаторните батерии, в които катодът е направен от LiFePO4, са по-евтини за производство и не съдържат кобалт, който е един от най-скъпите метали в производството на батериите. Според тази информация, всичките Model 3 със стандартен пробег, произведени в Китай, ще имат именно такива акумулаторни батерии.

В Китай вече редовно се продават електромобилите Model 3, произвеждани в китайската Gigafactory. Освен това Tesla започна да строи в Шанхай нови производствени мощности за производството на спортния електромобил Model Y.

Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини