В Китай тестват система за разпознаване на лицата, която да спре кражбите на тоалетна хартия

5
1

Китайските власти измислиха доста странен начин за борба с кражбите на тоалетна хартия от обществените тоалетни: в дозаторите се вгражда компютърна система за разпознаване на човешките лица.

Пилотният проект е реализиран в една от тоалетните на територията на парка „Небесен Храм“.

Новите автомати дават на един човек около 0,6 метра тоалетна хартия на всеки 9 минути. Именно 9 минути се съхранява фотографията на човешкото лице, която компютърната система заснема, преди да отпусне важния къс хартия, след което снимката се изтрива.

Много китайски уеб-портали съобщават, че в Китай кражбата на тоалетна хартия, както и на течен сапун и хартиени кърпички от обществените тоалетни са ежеминутни и са се превърнали в нещо обичайно. Ето защо, в някои тоалетни на Шанхай съвсем са се отказали да дават тази хартия и посетителите трябва да си носят собствена.

Вината за всичко това съвсем не е на туристите: мениджърите на „Небесния Храм“ твърдят, че безсрамните крадци са предимно местните жители, които се опитват да направят икономии по този начин.

Дозаторът на тоалетна хартия с разпознаване на човешките лица струва $750. Ако експериментът с пилотния проект се окаже удачен, то тези устройства ще бъдат поставени и в другите тоалетни на парка.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

5 коментара за "В Китай тестват система за разпознаване на лицата, която да спре кражбите на тоалетна хартия"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   нови | стари | оценка