В Китай ще бъде построен най-големия в света радиотелескоп

0
341

Още следващата година Китай възнамерява да завърши строителството на комплекса Aperture Spherical Radio Telescope (FAST), който всъщност е най-големият в света радиотелескоп.

 

Диаметърът на новия радиотелескоп е 500 метра. По този начин FAST значително превъзхожда радиотелескопа от обсерваторията в Аресибо, който има диаметър на огледалото на рефлектора 305 метра и към днешен ден е най-големият в света при тази апертура.

 

В момента се сглобява отражателя на FAST, в конструкцията на който ще бъдат използвани 4450 отделни панела. Всеки от тях има форма на равностранен триъгълник с дължина на страната 11 метра.

Общият периметър на новия радиотелескоп ще достигне 1,6 километра и обикалянето му пеша ще отнема не по-малко от 40 минути. Китайският комплекс има размери колкото 30 стадиона и е разположен в естествена долина в южната част на планинската провинция Гуанджоу.

 

Цялостната работа по FAST трябва да приключи през 2016 година, а цената на новия телескоп е около 100 милиона американски долара.

Очаква се, че радиотелескопът FAST ще помогне в търсенето на следи от извънземни цивилизации извън пределите на нашата галактика. Китайските учени ще използват новия комплекс за изучаване фундаменталните тайни на природата.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари