В Китай ще бъде построен най-големия в света радиотелескоп

0
241

Още следващата година Китай възнамерява да завърши строителството на комплекса Aperture Spherical Radio Telescope (FAST), който всъщност е най-големият в света радиотелескоп.

 

Диаметърът на новия радиотелескоп е 500 метра. По този начин FAST значително превъзхожда радиотелескопа от обсерваторията в Аресибо, който има диаметър на огледалото на рефлектора 305 метра и към днешен ден е най-големият в света при тази апертура.

 

В момента се сглобява отражателя на FAST, в конструкцията на който ще бъдат използвани 4450 отделни панела. Всеки от тях има форма на равностранен триъгълник с дължина на страната 11 метра.

Общият периметър на новия радиотелескоп ще достигне 1,6 километра и обикалянето му пеша ще отнема не по-малко от 40 минути. Китайският комплекс има размери колкото 30 стадиона и е разположен в естествена долина в южната част на планинската провинция Гуанджоу.

 

Цялостната работа по FAST трябва да приключи през 2016 година, а цената на новия телескоп е около 100 милиона американски долара.

Очаква се, че радиотелескопът FAST ще помогне в търсенето на следи от извънземни цивилизации извън пределите на нашата галактика. Китайските учени ще използват новия комплекс за изучаване фундаменталните тайни на природата.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за