fbpx
13.5 C
София

В кодовата база на Chromium вече е разрешено използването на езика за програмиране Rust

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Google съобщи за включването на програмния език Rust сред езиците за програмиране, които са допустими за използване в проекта Chromium. Сега съществуващият код няма да бъде пренаписван на Rust, но отсега нататък е разрешена интеграцията в кодовата база на външни програмни библиотеки написани на Rust. В самата директория вече е добавен необходимият инструментариум за компилирането на сорс кода, написан на Rust, за провеждането на тестовете и за интегрирането на Rust програмните компоненти в досега използвания C++. Първите версии на Chrome, в които има и код на Rust се очаква да излязат в началото на следващата година.

Към новите модули и програмни библиотеки, написани на Rust има редица изисквания. Така например, всеки един от тези модули или библиотеки задължително трябва да е по-добър по отношение скоростта на работа, използването на паметт , като и да предлагат по-висока стабилност, или да бъдат единственият модул, който е написан само на Rust.

Решението е взето в рамките на инициативата за предотвратяване появата на програмни грешки при работа с паметта и в кодовата база на Chrome. Според натрупаната статистика от последните две години, 70% от опасните и критични проблеми по отношение информационната безопасност на Chromium се дължат на грешки при работа с паметта. Програмният език Rust по принцип е проектиран за безопасна работа с паметта, като осигурява нейното автоматично управление, и силно намалява риска от появата на уязвимости, които възникват заради обръщение към област от паметта след нейното освобождаване, излизането извън границите на буфера и т.н.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини