В кои европейски държави най-много се работи от вкъщи

5
1195

Отдалечената работа става все по-популярна. Избухването на епидемията от китайския коронавирус и опасенията от нейното широко разпространение допринасят за прехвърлянето към отдалечена работа от вкъщи на работниците и служителите, които не участват непосредствено в производствения процес. Да разгледаме в кои европейски страни хората най-много работят отдалечено.

Eurostat публикува данните относно отдалечената работа в страните на Европейския съюза за 2018 година. Представените статистики показват, че от всички работещи на възраст от 15 до 64 години отдалечено се трудят 5,2%.

Отдалечената работа най-много се използва в Нидерландия – 14%. Веднага след нея е Финландия, където от домовете си работят 1,13% от работната сила на страната. Следва Люксембург с 11% и Австрия с 10%. На предпоследно място по този показател е Румъния с 0,4% и на последно е България с 0,3%.

В Европа взето средно, отдалечено работят повече жени отколкото мъже, като процентите са съответно 5,5% и 5%. Приблизително същите числа са валидни за целия ЕС, като изключение са Франция (8,1% жени и 5,2% мъже), Люксембург (12,5% жени и 9,8% мъже) и Малта (7,4% жени и 4,7% мъже). Но в осем държави ситуацията е точно обратната – в Нидерландия, Дания и Ирландия например, отдалечено работещите мъже са повече от жените.

По отношение на възрастта статистиките на Eurostat показват, че с броят на работещите отдалечена работа нараства с тяхната възраст – от 1,8% за хората на възраст от 15 до 24 години и 6,4% за хората на възраст от 50 до 64 години.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
...
...

Проблемът е в работодателите – те са тези които не желаят работата да се работи по този начин. Тези които са се усетили – вече го правят и то доста успешно. Работата в офис е значително по не ефективна. Аз като такъв, който работи отдалечено – печеля свободно време, защото не го губя в транспорт. Печеля и възможност да работя от каквато локация ми е изгодно. Има си и минуси разбира се, но плюсовете са по-изгодни 🙂

saentist
saentist

Работодателя, като не му увира че плаща за офиса на година повече, от колкото да купи прилична работна машина на работника е така.

Коментар
Коментар

оди кажи на шефа да ми купи нов Mazak и два съседни апартамента, че в моя нема да се побере.. a, и да ми плаща тока, а лятото искам на морето 😀 – тва в кръга на шегата.
Не всяка работа може да се работи от в къщи. Не е учудващо, че сме на последно място – отделно всичко друго, но и икономиката ни е такава: търговия на дребно, преработваща пром., строителство, транспорт, добив и др.

Чип за зеле
Чип за зеле

От лични наблюдения мога да кажа, че надомната работа значително намалява производителността. Дори най-добросъвестните служители започват да работят по-малко, а при останалите спадът е от 30% до 50%. Има вариант ако се разберете да се плаща „на парче“ – който колкото си изработи, а не твърда месечна заплата. Но и в този случай работят по-малко отколкото в офиса, а и не всички са съгласни на такъв вариант. Тъй че разходите за офис не са съвсем безсмислени.

Станислав
Станислав

На Финландия запетайката на процента сигурно трябва да е на друго място.