В кои европейски държави най-много се работи от вкъщи

5
1293

Отдалечената работа става все по-популярна. Избухването на епидемията от китайския коронавирус и опасенията от нейното широко разпространение допринасят за прехвърлянето към отдалечена работа от вкъщи на работниците и служителите, които не участват непосредствено в производствения процес. Да разгледаме в кои европейски страни хората най-много работят отдалечено.

Eurostat публикува данните относно отдалечената работа в страните на Европейския съюза за 2018 година. Представените статистики показват, че от всички работещи на възраст от 15 до 64 години отдалечено се трудят 5,2%.

Отдалечената работа най-много се използва в Нидерландия – 14%. Веднага след нея е Финландия, където от домовете си работят 1,13% от работната сила на страната. Следва Люксембург с 11% и Австрия с 10%. На предпоследно място по този показател е Румъния с 0,4% и на последно е България с 0,3%.

В Европа взето средно, отдалечено работят повече жени отколкото мъже, като процентите са съответно 5,5% и 5%. Приблизително същите числа са валидни за целия ЕС, като изключение са Франция (8,1% жени и 5,2% мъже), Люксембург (12,5% жени и 9,8% мъже) и Малта (7,4% жени и 4,7% мъже). Но в осем държави ситуацията е точно обратната – в Нидерландия, Дания и Ирландия например, отдалечено работещите мъже са повече от жените.

По отношение на възрастта статистиките на Eurostat показват, че с броят на работещите отдалечена работа нараства с тяхната възраст – от 1,8% за хората на възраст от 15 до 24 години и 6,4% за хората на възраст от 50 до 64 години.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари