В края на годината пускат нов Wi-Fi стандарт

1
56

Подготвя се въвеждането на нов Wi-Fi стандарт, който ще постави скоростите на безжичните мрежови връзки на ново ниво. 802.11ac е плод на сътрудничеството между компаниите Broadcom и Qualcomm Atheros и трябва да замени стандарта 802.11n, който е най-популярен в момента, съобщи Tech Spot.

802.11ac ще оперира само в честотния спектър от 5 GHz. По това той ще се различава от 802.11n, където може да се ползват както 2.4 GHz, така и 5 GHz. Спектърът 2.4 GHz предлага по-широк обхват на сигнала, но в него е пренаселено с устройства, които се намесват и пречат на качеството. В това число влизат микровълновите фурни и Bluetooth устройствата.

За да заобиколят ограниченията в обхвата на 802.11ac създателите на стандарта ще направят задължително предаването на информация чрез лъчи насочени директно между отделните устройства, които са свързани помежду си. Предимство на честотния спектър от 5 GHz са повечето налични канали, които са разположени на разстояние 80 MHz един от друг. При 802.11n ширината е само 40 MHz.

Първите устройства за безжична връзка по новия стандарт ще поддържат скорости между 866 и 1300 мегабита. Реално постижимите в домашни условия скорости ще са с над 50% по-малки, но това пак е доста повече от днешните възможните на съвременните Wi-Fi връзки.

Първите рутери и мрежови карти, поддържащи 802.11ac трябва да излязат до края на годината, а програмата за сертифициране на продукти започва догодина.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари