В Лондон се появи супермаркет, където може да се платят стоките с върха на пръста

3
81

Супермаркет в лондонския университет е първият в света предоставил възможност за плащане на покупките с помощта на пръстови отпечатъци. Става въпрос за магазина Costcutter в Brunel University, където са инсталирани терминали, които могат да прочетат уникалния модел на кръвоносните съдове на пръстите на купувачите.

Компанията Sthaler, реализирала системата за разплащания с помощта на пръстови отпечатъци Fingopay, възнамерява да разработи проект и да води преговори с няколко големи ритейлъра. А като пример за успешно сътрудничество дава супермаркета Costcutter.

Самата технология работи на принципа на сканирането на рисунката на кръвоносните съдове от пръстите на хората. След това, системата „привързва“ тези биометрични данни към кредитната карта. Четецът на рисунката може да разпознава купувача, дори и ако пръстът му е бил кален или порязан.

От управлението на компанията обясняват, че в бъдеще тази технология ще избави хората от необходимостта да носят платежни карти със себе си, тъй като разчитането на пръстовите отпечатъци е една от най-надеждните технологии за защита на данните.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари