fbpx
13.2 C
София

В Лондон ще заработи интелигентна система за регулиране на кръстовища

Най-четени

Наред с всичко друго, съвременните технологии правят живота ни по-безопасен. Още една такава система ще заработи в Лондон в близко бъдеще. Кметът на града Борис Джонсън обяви началото на изпитанията на нова технология, която трябва да гарантира по-голяма безопасност на пешеходците.

В момента вече около 550 пешеходни пътеки са оборудвани с новата система Pedestrian Countdown. Същността на технологията е много проста. Пешеходните пътеки се оборудват със системи от камери, които фиксират броя на хората около местата за пресичане и в зависимост от него управляват превключването на светофарите. Така ако броят на хората надвиши предварително определен праг, светофарите започват да светят по-дълго със зелена светлина за пешеходците и съответно с червена за автомобилите. И обратно – ако на местата за пресичане няма никого, системата способства за ускоряването на автомобилния поток.

Аналогична система с името SCOOT (Split Cycle Offset Optimisation Technique) вече действа в мегаполиса, Тя обаче следи само транспортния поток, но не и пешеходците. Според изявлението на кмета, ако изпитанията на системата преминат успешно, при пускането ѝ в масова употреба тя ще бъде настроена така, че да отчита и движението на велосипедистите, които в Лондон стават все повече. Крайната цел на програмата е намаляването на броя на пътнотранспортните произшествия с 40% до 2020 година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини