В МКС започна изучаването на петото състояние на веществото

1
1424

По време на работа на експерименталната инсталация на Калифорнийския технологичен институт, монтирана в Международната Космическа Станция, в орбита около Земята бе получен кондензат на Бозе-Айнщайн – екзотично състояние на материята, при което квантовите ефекти стават видими на макроскопично ниво.

Кондензатът на Бозе-Айнщайн се счита за петото състояние на веществото, която Айнщайн предсказа на базата на научните трудове на Сатиендра Нат Бозе. За първи път кондензатът бе получен в лабораторни условия преди 25 години.

За получаването на кондензата Бозе-Айнщайн е необходимо охлаждането на газ от бозони до температура близка до абсолютната нула. В подобни условия атомите се събират заедно и образуват един общ „суператом“:.

Изучаването на кондензата на Бозе-Айнщайн в условията на земната гравитация е твърде трудно. Ето защо изследванията бяха прехвърлени в орбита около Земята в Лабораторията за студени атоми в МКС. Тя бе създадена през 2018 година, нейната площ е едва 0,4 м³, а за за нейната работа е необходима електрическа мощност от 510 W.

В орбитални условия има много повече време за изучаване петото състояние на веществото. На Земята кондезатът остава устойчив в продължение на частица от секундата, докато на МКС учените разполагат с повече от една секунда. Освен това, в орбита са необходими по-малко ресурси за създаването и улавянето на кондензата на Бозе-Айнщайн. А това означава, че е възможно създаването на кондензата при много по-ниски температури, при които квантовите ефекти са ясно изразени.

Постиженията от тази научна работа ще се използват за изграждането на нови квантови компютри, за създаването на нов тип свръхпроводници, за проверка на фундаменталните закони на физиката и други.

5 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари