Съвсем необичайна поредица от числа се падна в националната лотария PowerBall на Южна Африка и веднага стана повод за обвинения в мошеничество. Организаторите на лотарията заявиха, че падналият се джакпот са спечелили 20 души, които получават по 5,7 милиона ранда или по $370 000 за всеки от тях.

Спечелилите също са необичайно много, което изглежда твърде невероятно за излезлите числа – 5, 6, 7, 8 и 9, както и допълнителното 10.

Според условията на лотарията PowerBall, необходимо е да се познаят 5 от 50-те топки плюс 6-тата топка от допълнителните други 20 топки. Комбинациите са общо 42 375 200.

От този резултат се заинтересуваха математиците, които обърнаха внимание, че заради високата дисперсия твърде рядко джакпота си поделят двама, най-много трима души. Но тук те са цели 20, въпреки невероятните числа.

В същото теглене още 79 души са спечелили по 6283 ранда, като са познали поредицата числа от 5 до 9, но не са могли да познаят числото на шестата топка.

Математическата теория показва, че шансовете за излизането на всяка една от всичките 42,4 милиона комбинации са абсолютно еднакви. Организаторите на PowerBall от своя страна допълниха, че много хора избират именно тази поредица от числа – от 5 до 9.

Но хората твърдо са на мнение, че излизането на тези последователни числа, които са познали толкова много хора си е чисто мошеничество, понеже подобно съвпадение е на практика абсолютно невъзможно.

Под натиска на обществеността Националната комисия по лотариите на Южна Африка заяви, че ще проведе разследване, като обяви ситуацията за безпрецедентна.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари