Mozilla съобщи, че в новата версия Firefox 60, която трябва да излезе на 9 май, ще се показват рекламите на спонсорите. Рекламите ще излизат на началната страница на браузъра и при отварянето на нов раздел.

В началото, Firefox 60 ще показва тези реклами само на жителите на САЩ. Рекламните блокове могат да се изключват от настройките за нов раздел.

Интересно е, че преди няколко години във Firefox бе включена възможността за показване на реклами в началния екран. Това бе обяснено като експеримент за предоставяне на достъп до по-различно съдържание и изучаване възможностите на ненатрапчивата реклама. През 2015 година експериментът бе прекратен след силно негативната реакция на потребителите.

От особеностите на новия начин за предлагане на реклами се изброяват:

  • Внимателно отношение към личните данни. Ще се използва персонализация само на страната на клиента без изпращане на потребителските данни на трето лице. В браузъра ще се зарежда целия списък с рекламни препратки за деня, който ще се подрежда в зависимост от историята на сърфирането. Всичко става на страната на потребителя, без участието на трета страна
  • Ще се показва само качествено съдържание, достойно за вниманието на потребителите
  • На потребителите ще се предоставя възможност за скриване на неинтересните рекламни материали. Ще има опция за цялостното изключване на рекламните блокове
  • Прозрачност. Целият код, използван за показването на рекламните обяви, е отворен и всеки може да провери, дали и какви данни събира Mozilla и какви не събира. Така например, към сървърите на Mozilla ще се изпраща информация за броя показани рекламни блокове и взаимодействието на потребителя с тях. Но събирането на тези данни може да бъде изключено.

Mozilla даде информация и за следващата версия на браузъра – Firefox 61. Един от най-интересните моменти е ускоряването на прехода между отворените раздели чрез предварително рендиране на съдържанието, преди кликването върху раздела. Ако има клик върху раздела, браузърът мигновено ще покаже съответната страница.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари