В началото на следващата година квантовият компютър на Google с 22 кубитов чип ще започне изчисляването на свръхсложна задача, решението на която би отнело на класическия компютър милиарди години. Успехът ще означава започването на „квантовото превъзходство“ – преломният момент, когато квантовият компютър ще направи това, което досега се считаше за невъзможно – съобщи Wall Street Journal.

Големи компании и университети от целия свят участват в създаването на квантови компютри, но лидер в тази надпревара е Google. През месец май IBM представи квантов чип с 16 кубита, който стана сензация и се планираше да бъде използван за създаването на квантови компютри с общо назначение. Малко след това Google съобщи, че има 22 кубитов чип.

Квантовите чипове на Google се намират в лабораторията в Санта Барбара, където са поставени в специални криостати при температура —273,11 °C в състояние на свръхпроводимост. Апаратурата и настройката са сложни и това означава, че цената на квантовите изчисления, предлагани в електронните облаци, няма да е малка.

Екипът по развитието на квантови технологии на Google се оглавява от Хартмут Невън, ръководил най-иновационните технологии на интернет гиганта. „В този компютър няма нито един транзистор. Това е нещо съвсем друго, една нова мултивселена“ – каза Невън.

В момента Невън подготвя 49 кубитов чип, който се очаква да придвижи всички технологии много напред и компютрите да започнат да се базират на немислимо сложно естествени закони, когато ще престанат да преобразуват физическия свят в бинарна система.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
4 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
9 Автори на коментарите
IvoBoAzhenоня същияOZZYpetov Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Калин
Калин

Смъртта на дигиталната криптография?

Светльо
Светльо

Марк 4:22

Azhen
Azhen

или 22 април?

АхОх
АхОх

Хората обичат магически неща – даваш му задача и ОПАЛА решаваш проблема с храненето или с енергетиката. Много ми е интересно що за задача би решила физически проблеми защото теория има ама не и материали. Ядрените реактори са супер но ние нямаме материал който да издържа на температурите и се топят ако стане авария – иначе никакви проблеми да си ги ползваме. Същото и с материал за отпадъчните материали – химически и радиоактивни- ако амаше такъв нашата цивилизация няма проблеми – може да си изработва неограничени енергии и продукти… ама за сега замърсяваме защото няма материали -„ Та магически задачи… Виж още »

Hakhak
Hakhak

Какво ще стане с Биткоина? Милиарди биткоини ще се добиват за секунди.

IvoBo
IvoBo

Цъ, Биткойните са 21 млн.

petov
petov

Квантови компютри, „Изкуствен интелект“ и хора без мозъци! Очаквам скоро „Изкуствен интелект“ да се запознае с кванта и да започне да „скриптира“ без да може да бъде спрян, защото просто ще бъде безумно бърз с възложените му за решаване задачи.

OZZY
OZZY

Няма по-могъщ от чипа Байкал,да се слави името Му!

оня същия
оня същия

спокойно, накрая ше излезе 42

Azhen
Azhen

не 7 е.