В началото на следващата година квантовият компютър на Google с 22 кубитов чип ще започне изчисляването на свръхсложна задача, решението на която би отнело на класическия компютър милиарди години. Успехът ще означава започването на „квантовото превъзходство“ – преломният момент, когато квантовият компютър ще направи това, което досега се считаше за невъзможно – съобщи Wall Street Journal.

Големи компании и университети от целия свят участват в създаването на квантови компютри, но лидер в тази надпревара е Google. През месец май IBM представи квантов чип с 16 кубита, който стана сензация и се планираше да бъде използван за създаването на квантови компютри с общо назначение. Малко след това Google съобщи, че има 22 кубитов чип.

Квантовите чипове на Google се намират в лабораторията в Санта Барбара, където са поставени в специални криостати при температура —273,11 °C в състояние на свръхпроводимост. Апаратурата и настройката са сложни и това означава, че цената на квантовите изчисления, предлагани в електронните облаци, няма да е малка.

Екипът по развитието на квантови технологии на Google се оглавява от Хартмут Невън, ръководил най-иновационните технологии на интернет гиганта. „В този компютър няма нито един транзистор. Това е нещо съвсем друго, една нова мултивселена“ – каза Невън.

В момента Невън подготвя 49 кубитов чип, който се очаква да придвижи всички технологии много напред и компютрите да започнат да се базират на немислимо сложно естествени закони, когато ще престанат да преобразуват физическия свят в бинарна система.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

10 коментара за "В началото на 2018 година Google ще постигне „квантовото превъзходство“"

avatar
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Калин
Калин

Смъртта на дигиталната криптография?

Светльо
Светльо

Марк 4:22

Azhen
Azhen

или 22 април?

АхОх
АхОх
Хората обичат магически неща – даваш му задача и ОПАЛА решаваш проблема с храненето или с енергетиката. Много ми е интересно що за задача би решила физически проблеми защото теория има ама не и материали. Ядрените реактори са супер но ние нямаме материал който да издържа на температурите и се топят ако стане авария – иначе никакви проблеми да си ги ползваме. Същото и с материал за отпадъчните материали – химически и радиоактивни- ако амаше такъв нашата цивилизация няма проблеми – може да си изработва неограничени енергии и продукти… ама за сега замърсяваме защото няма материали -„ Та магически задачи… Виж още »
Hakhak
Hakhak

Какво ще стане с Биткоина? Милиарди биткоини ще се добиват за секунди.

IvoBo
IvoBo

Цъ, Биткойните са 21 млн.

petov
petov

Квантови компютри, „Изкуствен интелект“ и хора без мозъци! Очаквам скоро „Изкуствен интелект“ да се запознае с кванта и да започне да „скриптира“ без да може да бъде спрян, защото просто ще бъде безумно бърз с възложените му за решаване задачи.

OZZY
OZZY

Няма по-могъщ от чипа Байкал,да се слави името Му!

оня същия
оня същия

спокойно, накрая ше излезе 42

Azhen
Azhen

не 7 е.