В началото на следващата година квантовият компютър на Google с 22 кубитов чип ще започне изчисляването на свръхсложна задача, решението на която би отнело на класическия компютър милиарди години. Успехът ще означава започването на „квантовото превъзходство“ – преломният момент, когато квантовият компютър ще направи това, което досега се считаше за невъзможно – съобщи Wall Street Journal.

Големи компании и университети от целия свят участват в създаването на квантови компютри, но лидер в тази надпревара е Google. През месец май IBM представи квантов чип с 16 кубита, който стана сензация и се планираше да бъде използван за създаването на квантови компютри с общо назначение. Малко след това Google съобщи, че има 22 кубитов чип.

Квантовите чипове на Google се намират в лабораторията в Санта Барбара, където са поставени в специални криостати при температура —273,11 °C в състояние на свръхпроводимост. Апаратурата и настройката са сложни и това означава, че цената на квантовите изчисления, предлагани в електронните облаци, няма да е малка.

Екипът по развитието на квантови технологии на Google се оглавява от Хартмут Невън, ръководил най-иновационните технологии на интернет гиганта. „В този компютър няма нито един транзистор. Това е нещо съвсем друго, една нова мултивселена“ – каза Невън.

В момента Невън подготвя 49 кубитов чип, който се очаква да придвижи всички технологии много напред и компютрите да започнат да се базират на немислимо сложно естествени закони, когато ще престанат да преобразуват физическия свят в бинарна система.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

10 коментара за "В началото на 2018 година Google ще постигне „квантовото превъзходство“"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   нови | стари | оценка