В нашата галактика би трябвало да има 36 извънземни цивилизации

3
1555

Учените от университета на Нотингам пресметнаха колко разумни цивилизации могат да съществуват в Млечния път към днешен ден. Те са взели за база развитието на живота и цивилизациите на Земята, които е трябвало да изминат път от 4,5 до 5 милиарда години, за да се закрепят на планетата. Взети са предвид и приблизителния брой на звездните системи, в които потенциално би могъл да възникне и да се развие живот.

Според тези пресмятания, днес в нашата галактика могат да съществуват 36 представители на разумен живот, които са в ранния си етап на формиране на цивилизация. Може да е малко странно, но ние все още не знаем точните размери на Млечния път. Според най-новите преценки нашата галактика има диаметър около 200 000 светлинни години при дължина приблизително 1000 светлинни години. В този масив се намират около 400 милиарда звезди и неизвестен брой планети, които обикалят около тях.

Според пресмятанията на тези учени, всяка цивилизация се намира на разстояние средно от 17 хиляди светлинни години една от друга. А това означава, че дори и да имаме съседи, то едва ли ще можем да ги открием, понеже космическата ера на земляните за търсене на извънземни сигнали започна едва преди стотина години.

Използваният математически апарат се базира на новата идея за „Астробиологичен коперников предел“ в рамките на която се разглежда еволюцията, но в космически мащаб.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари