fbpx
20.8 C
София

В ново проучване Mozilla критикува Google заради поверителността в Play Store

Игрите и приложенията за социални медии са най-големите нарушители

Най-четени

Тази седмица Mozilla публикува проучване, в което критикува Google за недостатъци в системата за етикети за поверителност на приложенията в Android Play Store. Разработчикът на Firefox откри много несъответствия между това, което разработчиците на приложения казват в Play Store, и това, което се съдържа в политиката за поверителност на всяко приложение или услуга.

Най-големите нарушители са игри като Minecraft, Hitman Sniper, Grand Theft Auto: San Andreas, Need For Speed: Most Wanted, Monument Valley и други.

Големите приложения за социални медии също се представиха зле в анализа на Mozilla. Facebook, Snapchat и Twitter имаха най-малко точни етикети в Play Store, докато YouTube, Google Chrome, Gmail, WhatsApp, Instagram, TikTok и Spotify се справиха малко по-добре.

Например на страницата на TikTok в Play Store се казва, че не споделя никакви данни с трети страни, но в политиката за поверителност на компанията се казва, че тя споделя техническа информация и информация за използването с трети страни. Сравняването на страницата на Twitter в Play Store с неговата политика за поверителност показва подобно несъответствие.

Информацията за безопасност на данните на страниците на Google Play Store и данните за поверителност на приложенията на страниците на Apple App Store трябва да информират потребителите за това каква информация събира или споделя дадено приложение. В тях се казва дали дадено приложение събира и споделя информация за контакт, местоположение, имейл адрес, история на сърфиране, история на търсене, финансова информация и др. Apple стартира програмата си през 2020 година, а Google последва примера ѝ през 2022 година.

През 2021 година. The Washington Post провери етикетите на Apple спрямо това, което според софтуера за борба с видеонаблюдението приложенията споделят. Резултатите показаха, че много приложения за iOS споделят повече от това, което разкриват техните данни за поверителност. Mozilla сравнява своето проучване с доклада на The Washington Post.

Един от най-големите проблеми е, че и двата технологични гиганта се доверяват на разработчиците да докладват точно какво споделят техните приложения. На страниците на App Store на Apple това е отбелязано с дребен шрифт, но Mozilla установи, че в Play Store на Android това не е така. Mozilla препоръчва и двете компании да оповестят своите системи на разбираем език.

Освен това разработчикът на Firefox смята, че определенията на Google за „събиране“ и „споделяне“ са твърде тесни, което вероятно позволява на разработчиците да заблуждават потребителите. Mozilla също така не харесва освобождаването на анонимните данни от изискванията за етикетиране от страна на Google поради съмнения дали данните наистина могат да бъдат анонимни.

Mozilla провери 40 от най-популярните приложения за Android и откри несъответствия на 80 % от техните страници в Play Store в сравнение с политиките им за поверителност. Приложенията имаха различни нива на несъответствие, но в 40 процента (16 приложения) имаше сериозни несъответствия. Други 37,5 процента (15 приложения) имаха умерени несъответствия, а само 15 процента (6 приложения) имаха малка или никаква разлика.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини