В Норвегия продажбите на електромобили и хибриди надхвърлиха 79%

3
341

Всеки осем от десетте продадени автомобила в Норвегия са или с изцяло електрически или с хибридни двигатели. Според данните на Съвета за информация на пътното движение в Норвегия (OFV), през месец октомври тази година са закупени 10 242 нови екологични автомобила, което е с 68% повече отколкото същия период на миналата година. Това са 79,10 от всички продадени през месец октомври автомобили. Най-успешният бранд за този месец е Volkswagen – германската компания е продала в Норвегия 2475 електромобила ID.3 и сега владее 19,1% от пазара.

‘Хората вече не са така скептични относно новите модели и марки електромобили, както бе по-рано. Ние виждаме, че мнозина предпочитат да си купят неизвестен електрически модел или избират някакъв електрически бранд, а не традиционен ДВГ автомобил. Интересно е да се види, че непопулярният автомобил, какъвто бе MG ZS, сега е на трето място по продажби, а новият Polestar 2 – на осмо’ – сподея генералният директор Ойвинд Слобер Торсен, указвайки на хетчбека VW ID.3 и кросоувъра MG ZS китайско производство.

Продажбите на VW ID.3 в Норвегия започнаха само преди два месеца, но електромобилът вече е трети по популярност автомобил от началото на годината независимо от вида на двигателя, съобщи InsideEVs. В този страна са продадени всичко 4465 екземпляра от този модел. При това VW ID.3 вече догонва другия електромобил на автомобилния концерн VW Group – моделът Audi e-tron. Audi е продала в страната общо 8203 изцяло електрически e-tron за последните две години, но в последно време продажбите намаляха заради обилието от конкуренти.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари