В нощните компилации на Firefox е добавен видео чат, базиран на WetRTC

0
41

Чад Вайнър (Chad Weiner), директор по развитието на Firefox, анонсира появата на вградена реализация на аудио и видео чат в нощните компилации на браузъра, базирана на WebRTC технологията. Реализацията на тези нови възможности е забележителна с това, че позволява създаването на директна връзка между два браузъра, без използването на междинни сървъри, без инсталирането на допълнителни плъгини, на всякакви устройства със всички операционни системи.

Последно време се наблюдава голяма фрагментация на несъвместими онлайн-услуги, които привличат потребителите, които могат да общуват помежду си в рамките на само една онлайн-услуга. Така например, за да се общува с почитателите на Skype и GTalk, е необходимо да се инсталира съответния софтуер и включване към сървърите на Skype или GTalk. Новият проект на Mozilla смята да премахне тези бариери и да представи универсално решение, което може да бъде считано за открита и преносима комуникационна система.

Първият прототип на този P2P чат бе представен през месец февруари миналата година, когато бе осъществена директна връзка между Chrome и Firefox. Днес вече тази възможност е интегрирана в браузъра Firefox и вече е възможно предаването на видео директно между потребителските компютърни системи.

За шифроване на P2P връзката се използват API PeerConnection и DataChannels с използване на шифрирания транспортен протокол DTLS-SRTP.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари