В ОС Windows 10 1909 Enterprise се появи възможност за изключване на телеметрията

17
2463

Телеметрията отдавна е гореща тема за обсъждане още откакто Microsoft представи първата версия на Windows 10. Софтуерният гигант дълбоко интегрира в своята операционна система функциите за събиране на данни и във версиите Windows 10 Home и Windows 10 Pro няма опции за цялостното изключване на събирането на телеметрични данни.

Версиите Enterprise и Education също имат телеметрия, но имат и специални настройки само за корпоративните потребители.

Обикновените потребители с версии Home и Pro могат да избират към сървърите на Microsoft да бъдат изпращани всички данни (Full) или да се използва базова (Basic) телеметрия. Базовият вариант ограничава изпращането на информация към Microsoft, но не я блокира напълно. Но версиите Enterprise и Education имат допълнителен параметър за настройка на телеметрията (Security), който на практика спира събирането на телеметрични данни.

Държавното управление за защита на личните данни на Бавария публикува отчета за своята дейност за изтеклата 2019 година. В този отчет са включениа и информацията за събираните данни от ОС Windows 10 Enterprise 1909.

Баварското управление за защита на данните е направило лабораторен анализ на работна станция, работеща под управлението на корпоративната версия Windows 10 билд 1909. Тестовете показват, че тази версия позволява цялостното изключване събирането на телеметрични данни.

Регулаторът допълва, че въпреки че има възможност за цялостно изключване на телеметрията,  това не е безопасно.

„Тази версия не дава възможност единствено да се прекъсват извикванията от страна на сървърите на Microsoft, изпращащи криптографските сертификати, необходими за потвърждаване, че Windows 10 работи безопасно всеки ден. Тези извиквания също могат да бъдат предотвратени, но това в никакъв случай не се препоръчва от съображение за безопасност“ – съобщи регулаторът.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
17 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари