В ОС Windows 10 1909 Enterprise се появи възможност за изключване на телеметрията

17
2240

Телеметрията отдавна е гореща тема за обсъждане още откакто Microsoft представи първата версия на Windows 10. Софтуерният гигант дълбоко интегрира в своята операционна система функциите за събиране на данни и във версиите Windows 10 Home и Windows 10 Pro няма опции за цялостното изключване на събирането на телеметрични данни.

Версиите Enterprise и Education също имат телеметрия, но имат и специални настройки само за корпоративните потребители.

Обикновените потребители с версии Home и Pro могат да избират към сървърите на Microsoft да бъдат изпращани всички данни (Full) или да се използва базова (Basic) телеметрия. Базовият вариант ограничава изпращането на информация към Microsoft, но не я блокира напълно. Но версиите Enterprise и Education имат допълнителен параметър за настройка на телеметрията (Security), който на практика спира събирането на телеметрични данни.

Държавното управление за защита на личните данни на Бавария публикува отчета за своята дейност за изтеклата 2019 година. В този отчет са включениа и информацията за събираните данни от ОС Windows 10 Enterprise 1909.

Баварското управление за защита на данните е направило лабораторен анализ на работна станция, работеща под управлението на корпоративната версия Windows 10 билд 1909. Тестовете показват, че тази версия позволява цялостното изключване събирането на телеметрични данни.

Регулаторът допълва, че въпреки че има възможност за цялостно изключване на телеметрията,  това не е безопасно.

„Тази версия не дава възможност единствено да се прекъсват извикванията от страна на сървърите на Microsoft, изпращащи криптографските сертификати, необходими за потвърждаване, че Windows 10 работи безопасно всеки ден. Тези извиквания също могат да бъдат предотвратени, но това в никакъв случай не се препоръчва от съображение за безопасност“ – съобщи регулаторът.

17
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
13 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

В Enterprise възможността за изключване на телеметрията, присъства от самото начало. Заглавието е така написано, все едно опцията е активирана сега или наскоро. Също и за това че цялостното изключване на телеметрията блокира и ъпдейтите също е известно. Преди малко отворих статия от 2018 година, в която това се описваше. Не знам защо сега тези претоплени манджи се пускат отново като новина. Сигурно се надявате че стадото е забравило ли? Има и по-ранни. Картинка от 2015г. В която се вижда, че пълно спиране на телеметрията и тогава си е имало и в нея пише за позиция (не знам дали ще… Виж още »

глупости...
глупости...

Това, че в някакво меню ти показва, че телемертията е спряна не означава, че не продължава да изпраща данни на M$. Достатъчно е да оставиш включен компютъра си с 10-ка в мрежата за една седмица, без да правиш на него нищо, освен да набираш текст в Notepad и после да прегледаш логовете на рутера си за трафик. Що се отнася до Enterprise 1909 – най-вероятно в споменатото „държавното управление за защита на личните данни на Бавария“ работят същите БАНски старчета като у нас. А M$ са направили една крачка напред – вече пращат натрупаните данни от телеметрията само когато засекат… Виж още »

LINUX
LINUX

Kъде сте хората с другата чудесна операционна система, в която няма телеметрия защото никой не ви казва че телеметрията е навсякъде

winnows е голяма работа
winnows е голяма работа

Мани ги тия с Лунуксите, още използват телефони с копчета и упорито отказват да се присъединят към стадото използващо Уиндоус.

бивш линукс потребител
бивш линукс потребител

Линукс е наблъскан до козирката с вируси, телеметрия, кейлогъри и всякакъв спайуер. Заради това го раздават безплатно, да може повече хора да се излъжат да бъдат доброволно подслушвани и шпионирани.

Крушата
Крушата

Дай доказателство! Аз мога да кажа, че ти си извънземен президент на междугалактическата комунистическа партия, но кой ще ми повярва, ако не представя доказателство за това?!

бивш линукс потребител
бивш линукс потребител

Кода на Линукс е отворен, като искаш доказателство, разгледай кода и ще видиш с очите си.

Случаен Посетител
Случаен Посетител

Ами точно защото е отворен, дай някакви насоки, какво си видял? Това, че е пълен с вируси и така нататък е твое твърдение, така че на теб се пада честта да го доказваш.

асд
асд

Всеки в джоба си носи устройство с две камери, микрофон, сензор за движение, пръстов отпечатък и GPS, но се притеснявате за телеметрията…
Определено с Линукс си решавате проблема.

r-D
r-D

интересно, таз ‘телеметрия’ дали отваря някакъв/и порт/ве на самата операционна система?

не отваря
не отваря

Използва raw socket.

r-D
r-D

socket. това не беше ли нещо от рода на комбинация от ip-address + port. верно, че е raw socket – без header-ри от разните слоеве, data в ‘чист вид’, обаче щом е socket трябва да съдържа някакъв port. може би от ония ‘ефимерните’. а може и да дрънкам глупости.

quake
quake

За какво въобще хората се дрънкат за глупости – Linux, Windows…Всичко (почти) вече е върху UEFI. Спокойно си отваря web сокети, има си собствен нет стак, никой не може да му одитира кода (почти). Накратко – защитавай си OS-а, пък бил той Win или Lin. Отдолу гадината си помпа и нищо не може да я спре на OS ниво.
Бонус въпрос – кой държи ключовете за secure boot и защо ни е тази екстра? За защита от малУеър? 🙂
Та карайте си се за OS-и, мерете си п.ознанията.

r-D
r-D

в смисъл, че фирменото uefi на произвоителя на pc-то establish-ва някаква негова връзка с фирмения сървър чрез websocket-protocol-а? а каква е os-то няма значение щот uefi-то просто е преди/извън os-то?

quake
quake

Накратко – да, така е. Ако имаш „контрол“ на ниво firmware, това засяга горните нива – kernel и съответно – userland. А като си вградил имплемнтации от по-горно OSI ниво за удобства и екстри, като примерно http, не е особенно трудно да си представиш че може да се получи достъп, преди kernel дори да се усети. Ако можеш да орежеш целият network stack на UEFI, проблема е решен. Но за това ти трябва или да ти се предоистави интерфейса да го направиш (което не съм виждал никъде почти) или да си пренапишеш firmware-a, което не е за всеки и може… Виж още »

К Ник
К Ник

Стига с тези чуждици, бе, хора,
и стига с тая „специализирана шльокавица“!!
Пишете и разговаряйте ясно!
Да е бързо ввъзприемано и лесно разбираемо за всеки, който е решил да почерпи някаква информация от статиите и коментарите!
Та те дори и чуждестранните специалисти не използват В СВОБОДЕН РАЗГОВОР НА АНГЛИЙСКИ тези “ словосъчетания, които вмъквате всички, А СТЕ БЪЛГАРИ!

АТВЕ
АТВЕ

Е тук патриотизъма ти е малко неуместен защото българския език е съставен едно 70% от чужици и дори да не го осъзнаваш всеки ден ги ползваш.
Бърз пример ти давам с думи като Мусала,бакшиш, бахър, апаш, баир, бабаит,евала и други подобни който са дошли от „турско време“.
Сега като се замислиш колко времена са минали преди Христа, римско, византийско, османско, турско, руско, немско, американско сам си прави сметка колко думички сме прихванали.