В пет европейски града започват изпитанията на безпилотни автобуси

2
398

След година и половина планиране, проектът за роботизация на движението на градските автобуси FABULOS е готов за тестове в реални условия. Най-добрите модели на безпилотни микробуси ще станат част от обществения транспорт на пет европейски града.

Проектът FABULOS (Future Automated Bus Urban Level Operation System) започна своята дейност през 2018 година чрез финансовата поддръжка на Евросъюза. Целта на този проект е да се провери жизнеспособността на идеята за автономен обществен транспорт, интегриран в градската инфраструктура. Миналия месец изпитанията на безпилотните машини са проведени в Хелзинки (Финландия), а през месец юни аналогичните експерименти ще започнат в Гесталд (Норвегия), Талин (Естония), а малко по-късно и в Ламия (Гърция) и Хелмонд (Нидерландия).

„Хелзинки ще стане най-удобният град в света“ – заяви кметът Ян Вапаавуори. „Иновациите, поддържащи възможно най-добрите условия на градския живот – това е същността на нашата стратегия. Ето защо новите устойчиви модели на градския транспорт е нашият основен приоритет“.

По време на 50-дневните изпитания ще бъдат направени проверки на функционалността, съвместимостта и безопасността на безпилотните автобуси. Автономните машини са произведени от финландско-испанската компания Sensible4-Shotl, норвежко-канадските специалисти от Saga и от естонската компания Mobile Civitatem.

След приключване на тестовете ръководството на проекта ще направи оценка на системите на управление, умението на безпилотните машини да се справят с сложни транспортни ситуации и други.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари