13.9 C
София

В подземните коридори на Лондон се отглежда маруля

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

На дълбочина 33 метра под лондонските улици се намират стари бомбоубежища, останали от времената на Втората световна война. Днес дългите подземни тунели се използват за други цели – та са превърнати в хидропонни оранжерии. В тези тунели компанията Zero Carbon Food отглежда маруля и други растения Екологично чистите зеленчуци се доставят сутринта в магазините и ресторантите на Лондон.

 

Хидропонните оранжерии денонощно се осветяват от енергоефективни светодиоди, както се прави и в Международната космическа станция. При тези растения въобще не се използват пестициди, а за отглеждането им се използва 70% по-малко вода.

 

Всичко при това производство е автоматизирано – компютърна система регулира осветяването, температурата, хранителните вещества и въздушния поток. Подземните ферми са особено подходящи за отглеждане на култури със сравнително малки размери – грах, кориандър, репички, чесън, маруля и други подобни. Чрез промяна в условията е възможно да се ускори растежа на зеленчуците. Важно е и това, че растенията дават продукция през цялата година, понеже през цялото време има стабилна температура, влажност и осветяване.

 

Продажбата на този екологично чист продукт става с търговската марка Growing Underground.

 

Zero Carbon Food засега използва една четвърт от подземното пространство и получава от 5 до 20 тона продукция годишно, в зависимост от вида на растението. Доходът на компанията достига 1,3 милиона паунда годишно.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини