В терминала TraPac на порта в Лос Анджелис промишлената революция 4.0 вече започна – специализирани товарни роботи разтоварват 5 тонните контейнери, а роботизираните кранове ги поставят един върху друг и след това ги товарят на паркираните наблизо тежкотоварни автомобили. Всичко това става без участието на човека.

Терминалът TraPac, както и още един в съседния порт на Лонг Бийч, са едни от първите в САЩ мащабни експерименти с роботи, изкуствен интелект и други цифрови технологии. Експертите считат новия метод за един от начините за справяне с увеличения обем морски товари. Чрез автоматизацията на човешкия труд се постига увеличение производителността на труда с 30%. По-висока е и ефективността на порта, понеже роботите нареждат контейнерите по-плътно.

Но автоматизацията изисква солидни капитали – по около $2 милиона на хектар. За цялостния преход към роботизиран труд Лонг Бийч ще трябва да плати над $1,3 милиарда. Не е известно след колко време тази инвестиция ще излезе на печалба. Но процесът вече започна. Така например роботизираните терминали APM в Ротердам, автоматизацията на които започна през 1990 година, вече носят дивиденти.

Засега високите цени и съпротивата на синдикатите сдържат процеса и охлаждат интереса на чуждестранните инвеститори.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари