В терминала TraPac на порта в Лос Анджелис промишлената революция 4.0 вече започна – специализирани товарни роботи разтоварват 5 тонните контейнери, а роботизираните кранове ги поставят един върху друг и след това ги товарят на паркираните наблизо тежкотоварни автомобили. Всичко това става без участието на човека.

Терминалът TraPac, както и още един в съседния порт на Лонг Бийч, са едни от първите в САЩ мащабни експерименти с роботи, изкуствен интелект и други цифрови технологии. Експертите считат новия метод за един от начините за справяне с увеличения обем морски товари. Чрез автоматизацията на човешкия труд се постига увеличение производителността на труда с 30%. По-висока е и ефективността на порта, понеже роботите нареждат контейнерите по-плътно.

Но автоматизацията изисква солидни капитали – по около $2 милиона на хектар. За цялостния преход към роботизиран труд Лонг Бийч ще трябва да плати над $1,3 милиарда. Не е известно след колко време тази инвестиция ще излезе на печалба. Но процесът вече започна. Така например роботизираните терминали APM в Ротердам, автоматизацията на които започна през 1990 година, вече носят дивиденти.

Засега високите цени и съпротивата на синдикатите сдържат процеса и охлаждат интереса на чуждестранните инвеститори.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
....
....

Братовчеда живя в холандия 2009 година
и каза че второто по оборот пристанище в света се управлява от 7 човека и всичко е автоматизирано.

Той
Той

Казва се „пристанище“, а не „порт“.

ХиХи
ХиХи

+1

Кольо
Кольо

В случая, става въпрос за пристанище, в конкретната статия, иначе порт е универсален термин и за летища и за космодроми, може да бъде използуван, въобще за спирки, гари, или крайните дестинации на превозните средства. Космопорт(спейспорт), аеро(еър)порт и т.н.