В последните секунди SpaceX отмени изстрелването на ракетата Falcon 9 със следващите 60 Starlink сателита

1
657

Днес, 15-ти март, SpaceX планираше изстрелването на ракетата носител Falcon 9 с поредната партида от 60 сателита на интернет мрежата Starlink. Всичко протече както трябва, но в последните секунди на обратното броене двигателите на ракетата бяха изключени.

Според първоначалните планове, изстрелването на Falcon 9 със сателитите Starlink трябваше да стане от ракетната площадка LC-39A на Кейп Канаверал в събота, 14 март. Но стартът бе отложен за едно денонощие.

Особеното на тази мисия е, че първата степен на ракетата е използвана вече четири пъти и това ще бъде петият. Успешните изстрелване и кацания на бустера бяха извършени през месец юли и октомври 2018 година, а след това през месец февруари и ноември 2019 година. Плановете на SpaceX са тази първа степен отново да бъде върната и приземена на морската платформа Of Course I Still Love You в Атлантическия океан. Нещо повече, температурният щит вече е използван веднъж по време на изстрелване на поредната партида Starlink сателити и сега трябваше да бъде уловен и евентуално използван отново.

Изстрелването бе отменено от автоматичната система на ракетата поради получените нестандартни данни по време на стандартната компютърна проверка на мощността на ракетния двигател. Новата дата на изстрелване ще бъде съобщена по-късно.

До края на 2020 година SpaceX възнамерява да изведе в орбита 720 сателита от системата за всеобщ интернет достъп Starlink.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари