fbpx
2.7 C
София

В района на Чернобил започна строежа на 22,3 MW слънчева електроцентрала

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Ако земята е радиационно заразена, това все още не означава, че тя е изгубена за икономиката. Това не е така, понеже земята зоната на Чернобил е толкова евтина, че някои проекти е рентабилно да се реализират именно там. Като например построяването на слънчеви електроцентрали.

 

Дъщерната фирма на компанията Telekom Austria с име Велком взе под аренда 56 хектара земя в Брагинския регион в югоизточна Беларус, в непосредствена близост до саркофага на чернобилската атомна електроцентрала. Там вече започна строителството на слънчева инсталация с мощност 22,3 MW.

 

Слънчевата електроцентрала е съставена от 85 000 соларни панела и 800 километра кабели. Освен това ще се построи високоволтова линия с 23 опори и 110 KV трансформатори. Цената на проекта е 23 милиона евро. Работи се много усилено.

 

Брагинският район е най-южната част на Беларус, който е на същата ширина като Лайпциг и има около 1900 слънчеви часа годишно. Икономическите разчети показват, че слънчевата електроцентрала ще покрие 50% от енергийните нужди на Велком и инвестицията ще се откупи за 4-5 години, в зависимост от слънчевите дни в региона.

Зелената енергия е изгодна за бизнеса, държавата и обществото. Тя предлага енергийна безопасност, грижа за екологията и развитие на местната икономика. Проектът създаде и ще продължи да създава нови работни места и ще възроди териториите, пострадали от чернобилската АЕЦ.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини