В рамките на проекта Tilck се разработва опростено Linux съвместимо ядро

2
714

В рамките на проекта Tilck специалист на VMware разработва Linux ядро, което фундаментално се различава от класическия Linux Kernel, но е съвместимо с Linux ядрото на бинарно ниво и може без проблеми да стартира Linux приложенията. Сорс кодът е написан на програмния език Си и се разпространява под BSD лиценза. Към днешен ден се поддържа само х86 архитектурата, но кодът е специално създаден по такъв начин, че лесно да бъде реализирана поддръжката и на други процесорни архитектури.

Новото ядро поддържа превантивна многозадачност и вече са реализирани около 100 от основните системни извиквания на Linux, които са достатъчни за безпроблемното използване на конзолните приложения BusyBox, Vim, TinyCC, Micropython и Lua, както и графичните приложения, в който се използва фрейм буфер, каквато е например играта fbDOOM. За писането на програми за Tilck се предлага инструментариум, базиран на програмната библиотека Musl.

Проектът е фокусиран върху реализацията на всички основни възможности и избягване на претоварената функционалност. Кодът е максимално опростен и логически разбираем, като в крайна сметка се постига минимална латентност, по-висока надеждност и опростяване на разработването и тестването на софтуера.

Поддържат се инструкциите SSE, AVX и AVX. Засега проектът е позициониран като учебен, но в дългосрочна перспектива Tilck може да достигне ниво за използване в операционните системи, работещи в режим на реално време.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари