fbpx
24 C
София

В Румъния ще бъде новият хъб за изследвания по киберсигурност на Европейския съюз

Най-четени

Европейската комисия наскоро реши след гласуване бъдещият център за изследвания в областта на киберсигурността да се намира в Букурещ, Румъния. Той ще се нарича Европейски център по индустриална, технологична и научна компетентност в областта на киберсигурността (ECCC).

Ще започне да работи догодина и ще е независим от ENISA – Агенция на Европейския съюз за мрежова и информационна сигурност, която е официалният орган по киберсигурност на ЕС.

Целта на този хъб ще е да подпомага нови проучвания в областта на киберсигурността с финансиране. Ще предлага техническо съдействие на стартъпи, малки и средни бизнеси. Ще популяризира различни стандарти за киберсигурност.

Инициативата е част от плана на ЕС да укрепи дигиталния си пазар. В рамките на новата програма Дигитална Европа ще се разпределят над 2 милиарда евро за киберсигурност в годините между 2021 и 2027.

Румъния е избрана сред общо седем кандидати – Букурещ (Румъния), Брюксел (Белгия), Мюнхен (Германия), Леон (Испания), Вилнюс (Литва), Варшава (Полша) и Люксембург. Гласуването се е провело в два кръга. В крайна сметка съревнованието е между Букурещ и Брюксел. Нашите съседи печелят с 15 срещу 12 гласа.

Как спечелиха Румънците тази привилегия?

На първо място те използваха факта, че от както се присъединява към ЕС страната не е имала възможност да стане домакин на агенция на ЕС. В същото време бе изтъкнато, че в столицата на страната има процъфтяваща IT индустрия. Там от години има сериозни фирми, които се занимават именно с киберсигурност.

Предложени са три сгради за организацията – класическа вила в стария център на града, модерна офис сграда и класическа правителствена сграда, близо до останалите институции. Изборът ще бъде направен от ЕС.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини