В Русия, потребител на Windows 10 се поинтересува в официалния форум на Microsoft, как напълно да изключи функцията за автоматично обновяване на операционната система.

Потребителят е с малък капацитет на диска – само 32 GB и повечето файлово пространство е заето от самата Windows 10. Един от официалните модератори отговори, че това категорично не бива да се прави, понеже за тази потъпка Microsoft може да заведе съдебно дело. Което е твърде странно, понеже става дума за легален потребител.

Модераторът с никнейм Grand_Ross заяви, че изключването на функцията за автоматично обновяване в ОС Windows 10 е пряко нарушение на два руски закона – по член 1229 и член 1235 от Федералния закон 230-ФЗ на Гражданския кодекс на Руската федерация. Служителят на Microsoft каза, че отказът от обновяване може да се изтълкува от Законодателството на РФ като незаконно използване на софтуер и може да доведе до юридически последствия.

С други думи, Microsoft може да осъди всеки жител на Русия с Windows 10, нарочно изключил автоматичните обновявания. Grand_Ross съобщи и че нарушението може да доведе не само до административна, но и до наказателна отговорност. Това е член 146 „Нарушение на Авторското право и сродните му права„, който предвижда глоба до 1 милион рубли и лишаване от свобода до 6 месеца.

Друг модератор подкрепи колегата си и предостави допълнителна информация, с която уточни, че още в началото на използването на Windows 10 потребителят се е съгласил с лицензното споразумение, в което ясно се казва, че е дадено съгласие за получаване на обновявания без предварително уведомяване.

По този начин, изключването на автоматичното обновяване категорично е забранено, а всички, които не се съобразяват с лицензионното споразумение, ще нарушат два руски закона едновременно. Единственият начин за отказване от обновяванията е неизползването на Windows 10.

Няма коментари за законодателствата на други държави, а днес всички отговори на злополучния въпрос вече са изтрити.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

25 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари