През месец декември 2016 година руският Институт за развитието на интернет (ИРИ) обяви, че е подготвена учебна програма за работа с операционната система GosLinux.

GosLinux е специално създадена за държавните органи на РФ и за нейното обслужване са необходими квалифицирани специалисти: програмисти, системни администратори и грамотни потребители. Студентите в руските висши учебни заведения ще изучават Linux и GosLinux. ИРИ счита, че тези знания ще бъдат много полезни.

Дистрибуцията GosLinux се базира на CentOS 6.4, който от своя страна има за база комерсиалната дистрибуция Red Hat Enterprise Linux (RHEL). Десктоп средата използва GNOME 2.32.

Пилотната програма за изучаването на Linux и GosLinux ще бъде реализирана във Владимирския държавен университет (ВлГУ). Ако учебната програма се окаже успешна, тя ще бъде разширена и в другите висши учебни заведения на територията на Русия.

Базовият курс е предназначен за обикновените студенти, които ще се учат как да използват GosLinux. Едновременно с това ще има лекции и курсове за повишаване квалификацията на Windows потребителите, които искат да се обучат да работят с екзотичната за тях операционна система.

Ректорът на ВлГУ отбеляза, че в рамките на тази учебна програма ще бъдат обучавани IT специалисти, които лесно ще могат да си намерят работа след завършването.

32
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
10 Коментари
22 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
асдасд
асдасд

Жалка нация са тези

Обективен
Обективен

Жалка е нацията отглеждала слепци като вас „асдасд“ – каквото и да си ти.

Иван
Иван

Напротив! И все повече хора проглеждат за интелектуалната, технологичната, обществената и хуманитарната изостаналост на тази „велика“ нация!

Георги Бяндов
Георги Бяндов

Като е така %изостанала технически“, защо психорусофобите твърдят, че руснаци са хакнали Клинтъновицата. Пък за „хуманитарната“ мосмали малко, надали имаш представа от хуманитаристика.

Иван
Иван

То и психорублофилите го признаха, което значи че не са изостанали технически (пак ме напушва смях!).
A хуманитарно ли е да държиш на свободна разпродажба препарати за баня, които 4х4 задвижваните заселници на тези безкрайни земи веднага ще надушат и изконсумират? Къде е хуманитарната технология с която да произведат поне някакъв антифриз от който 4х4 знаят че не се умира веднага?

Обективен
Обективен

Не ме интересува колко са изостанали технически разработвайки си собствен процесор. Не ме интересува и колко са изостанали интелектуално след Гогол, Пушкин…… Не ме е грижа и за хуманитарната им изостаналост поради която са на страната на законното правителство в Сирия. Впечатлява ме стремежът им да са НЕЗАВИСИМИ !!! За съжаление това робът трудно го проумява и предпочита да се кланя на богатия дето му бута трохи от масата си.

Иван
Иван

А трябва да те интересуват всички тези неща! Нали искаш да си независим, а не роб!

ххх
ххх

Тоз GosLinux е базиран на GNU Linux който е измислен от запада, това как им се вписва в пропагандата?

пробвах го
пробвах го

На тролчетата само пропаганда им е в главата 🙂 Хората просто са взели един проект с отворен код (в който не е ясно колко „западняци“, колко руснаци и колко китайци участват), възложили са на екип професионални програмисти да изчистят повечето недомислици и глупости, сътворени от разни недоучили ентусиасти и да направят удобна и функционална операционна система без задни вратички за достъп. В общи линии, добра работа са свършили. Но има още доста да работят, докато достигнат до лекотата и удобството при работа в графичната среда на Windows…

Анонимен
Анонимен

За това може да се поспори, но за всеки човек, какво е лесно и какво не, е различно, така че приемам отговорът ти 🙂

Иван
Иван

Трол до трола. „ххх“ пита, „пробвах го“ (как ли ако не си трол в русия?) отговаря, но „Анонимен“ трол разбира се, му приема отговора.
Баси колко сте изостанали!

Иван
Иван

Как го пробва? Нали е защитен и секретен! Нали враговете – „тъпите хамериканци“ ще го вземат и ще го разбият. Хайде ако не те, защото нали са тъпи, то техните роби работещи за тах с техните заплати и живеещи като крале индийци, българи и други. А и нали това чудо работи на чуден процесор чиито инструкции са пълна и непробиваема военна мистерия? А що се отнася до контрибуторите, хората които реално разработват западните „боклуци и недомислия“, то те са известни и лесно може да се види колко незападняци има! Както и колко от контрибуторите живеят и творят на запад, а… Виж още »

smaragdus
smaragdus

Айвъне, колко ти плащат твоите дългоноси отвъдокеански господари? Или ти безплатно, от чиста простотия и вродена тъпота?

bluewater
bluewater

Шапка им свалям на Руснаците.

Иван
Иван

Не забравили да споменеш и очевидното: гащите?

bluewater
bluewater

„Иван“-е аз уважавам стремежа им за независимост чрез разработването на свободна ОС за държавната администрация. Това искам да кажа със израза „Шапка им свалям“. Все пак всеки говори от личен опит. Виждаме че твоят начин за проявяване на емоции е по различен. Твое право, не е срамно по скоро е модерно. Аз не си падам по тези работи, благодаря за предложението но нека „очевидното“ да остане за теб и приятеля ти.

Иван
Иван

Да, не си единствения който уважава руснаците чрез свалените си гащи. Очевидно е. Уважение за независимост, сякаш тази държава зависи от повече от един човек на тази земя? Когато поиска напада, мачка, убива, завзема територии обявява ги за независими и присъединени към джамахирията… и падналите гащи им свалят шапки, че комай само те им седят все още по тялото, което говори за една натренираност и неизкокливост на очите при съответните усилия, които пък биха могли да бутнат шапките. И като се знае какви другари сте си още там… трябваше да се досетя за фактора „приятел“ споменат от теб в контекста… Виж още »

Иван
Иван

Най-много ми хареса това:
„Ректорът на ВлГУ отбеляза, че в рамките на тази учебна програма ще бъдат обучавани IT специалисти, които лесно ще могат да си намерят работа след завършването“
Цяла учебна година! Допуск до свърхсекретната военна разработка която е призована да ни пази от враговете! Но каймака е в това е след тази година няма да изпратят курсантите в сибир в някое секретно градче където майчини очи повече няма да видят, а щели лесно да си намерят работа… В цивилизацията към която за щастие принадлежим, дори учениците имат успешен IT бизнес, а какво остава за висшистите.

Анонимен
Анонимен

Хората си имат държавна проверена ОС. Вие какво имате? Какво сте натворили освен жлъчни форумни коментари?

Иван
Иван

Хм, например няколко мултимилионни софтуерно-хардуерни проекта. А ти какво имаш освен вярата в светлото руско, държавно проверено бъдеще и рублите и бонбоките в чувалчето със заплатата?

Българофил
Българофил

Мисля, че Иван се опитва да прокара демокрацията, точно както САЩ го прави по света от 1945-та насам. Тоест никой не ги пита, ама те не, ще бъде демокрация, дори да нямаш пари са хляб, цветнокожите, хомосексуалистите (пиша ги така само и само Kaldata да не ми скрият коментара) да храниш, дъщерите ти да бъдат изнасилвани. Взимай си глупавите коментари, направи ги на фунийка и си ги набий дам, където чичо Сам ти го набива.

Иван
Иван

А? И що така? Дали не е заради факта че по земите български има демокрация, но теб това не ти харесва? Ето ти турция, ето ти русия. И по-близо може да се натъкнеш на окупаторска но руска и дори декоратизираща окупираната територия армия: Молдова. С до два куфара и пеша ще можеш да се справиш. Така ще докажеш на 100% колко обичаш България!

bluewater
bluewater

„няколко мултимилионни софтуерно-хардуерни проекта“ и що си се писал само „Иван“? Иван-Гейтс, Ванко Джобс и нямаше да те подценим толкова. Благодарим че отделихте от времето си да ни отворите очите за лошите руснаци дето нямат право да се развиват щото са изостанали. Където великите умове говорят смятам редно е останалите да си мълчим. Не е редно да спорим с човек с такъв опит в софтуера и хардуера

Иван
Иван

Защо ли? Защото е абсурдно да се нареча по начин излизащ извън моята преценка за самия себе си. Разбираемо не съм нито high в сините облаци, нито deep в морските дълбини, ако метафората ми е ясна 😉
А всеки път когато изказвам благодарност съм искрен и съветвам хората да бъдат искрени когато го правят. Нямам повод все още в нашия задочен спор да го направя, но на други им се е случвало.

Ха сега
Ха сега

Да си стоят в Сибир и никаква Европа. Определено жалка нация. Врагове на прогреса и западната цивилизация. Русия не са опоненти на България, както президента каза, а врагове. Ние трябва да се борим за унищожението на този долен комунистически народ.

Пешо
Пешо

Без този близък до нас народ сега щеше да си Мехмед, и то защото сме предателско племе. Много говорите, че Путин бил диктатор, бил нареждал – поне се знае, че е той е начело на държавата си, а не като на“запад“, където всичко е обезличено от задкулисието, което е превзело и България. Само някой ден да не закъсаме, че тогава ще видите колко струва трансзападното ви приятелство. Не да се хокат, че имат осъзнати хора, които се стремят да са независими от корпорации и още нещо, ами ние да гледаме себе си. Или може би това е известната българска завист,… Виж още »

Иван
Иван

И въпреки усилията на този генетично далечен спрямо нас народ да присвои нашите земи и въпреки успехите му да ни държи поробени от 05.09.1944 та до ден днешен и въпреки твоите умозаключения, по българските земи има Мехмедовци и то много. Как да им благодарим? За какво? За това че си платихме войната от 1878 със злато вместо да съграждаме държава? Затова че ни държаха още дълго време окупирани? Затова че изгониха, а впоследствие отровиха българския княз Батенберг (и това в независимо кнажество?)? Затова че след 1944 избиха цвета на нацията? Затова че през 1989 направиха преврат за да ни запазят… Виж още »

Пешо
Пешо

Всички тези неща, които изброяваш отгоре са извършени от и със съдействието на българи. Кой е поръчителят няма начин да знаеш подобни неща, включително и кой изсмуквал финансовите и икономически „сили“, каквито на практика не разполагаме. Виж сега златото накъде отива – на изток или доста на запад. Казваш имат слабо развита наука, което означава, че изобщо не си запознат. Всички развити държави ползват продукти вследствие на руски открития. Само споменавам химия. Всичките им области на наука са по-напред от нашите, които се водим, че сме в ЕС. Не съм казал нищо против безплатният и отворен софтуер, а напротив, че… Виж още »

Иван
Иван

Е как да нямаме икономически и финансови сили? 12млрд отлитат към русия за енергия, а оттам се връщат само 120-130 млн. И те бидейки ударени от „братушковите“ санкциите пресъхнаха. Кой е силен и кой е слаб в това уравнение? А откъде ние имаме тези милиарди с които се разплащаме? Отговора е прост: от търговията с ЕС. Нашите продукти се продават там. Нашите технологии, нашето know-how и нашия труд. И нашите продукти не използват руски технологии поради 2 изключително ясни и елементарни причини: тяхната липса и тяхната нетехнологичност и несъстоятелност. Казваш добри са в химията? ОК, не искам да припомняш (наистина)… Виж още »

Пешо
Пешо

Износът на търговски стоки не определящ фактор, а и щом вносът в БГ е по-висок, предвид нашата икономика на държава от 3тия свят, т.е без интелектуален труд. Какво очакваш от страна, в която чалгата е водеща култура сред младите. И как така тази изостанала държава има космически ракети, без технологии. Щом ще говорим за използването на оръжия знаеш, че има само една държава, която хвърли 2 ядрени бомби и то над мирно население. Същата държава е бомбандирала и София. „Русия да дестабилизира ЕС“. Ако иска да я дестабилизира ще го направи директно – кой в ЕС ще я спре. И… Виж още »

bluewater
bluewater

„Иван“ : „…А не беше ли евреин, т.е. измет която не заслужава…“ Опа !!! Това не е ли извън правилата на сайта?

Анонимен
Анонимен

И по какво се различава новината от това, че някои от Латинска Америка, Испания, Италия, Франция, Германия, Китай, Индия и други си имат държавно субсидирана ОС, различна от Уиндоус. Отделно си има няколко Руски, а избраната е една от тях. Та значи – ако се коментира що е точно тази – има смисъл, иначе си е „кой е по-по-най“.