В Саудитска Арабия електронна система следи жените при излизане от страната

8
196

През миналата седмица властите на Саудитска Арабия въведоха система, чиято задача се състои в това, да изпраща уведомления във вид на SMS, когато местни жени пресичат границата на страната. При въвеждане на паспортните данни на жената в системата нейният съпруг автоматично получава кратко текстово съобщение. Системата работи автоматично и известието се изпраща дори ако заедно с жената пътува и самият съпруг.

Според законите на страната жените в Саудитска Арабия не могат да излязат извън нея, ако не са получили т. нар. „жълта карта“ от своя съпруг. Въвеждането на електронната система за мониторинг само допълва действащите в момента правила.

Нововъведението предизвика нееднозначна реакция у експертите. Основните критики срещу системата са свързани с това, че подобно отношение към жените нарушава човешките права. Някои критици дори проявиха черен хумор, като се пошегуваха, че би било по-просто да имплантират във всяка жена микрочип с GPS-предавател, за да може нейният съпруг да следи местонахождението ѝ непрекъснато, а не само на границата, пише ресурсът The Raw Story.

Известно е, че в Саудитска Арабия не се допуска жените да пътуват без разрешението на съпруга си, както и че нямат право да управляват автомобил (през 2011 г. Шариатски съвет, съставен от висши ислямски учени, постанови, че управлението на автомобил води до морално разложение).

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари