В САЩ арестуваха вицепредседателя на Bitcoin Foundation

1
35

Чарли Шрем (Charlie Shrem), изпълнителен директор на американското обменно бюро за цифрова валута Bitcoin и вицепредседателя на организацията Bitcoin Foundation бяха арестувани вчера в летището на Ню Йорк. 24-годишният предприемач е обвинен в пране на пари, работа без лицензи и умишлено бездействие при подозрителни банкови транзакции.

Чрез BitInstant потребителите можеха да сменят биткоини за американски долари, както и да закупуват в Интернет забранени от Закона стоки. Според американското законодателство, Чарли Шрем е трябвало да съобщи на компетентните органи, ако стане свидетел, че цифрови или каквито и да е финансови средства са използвани за закупуване на наркотици. Той нито веднъж не е направил това, което е и повод за обвинение в „умишлено бездействие“.

Заедно с Чарли Шрем е арестуван и Робърт Файрела  (Robert Faiella), един от потребителите на Silk Road, използващ псевдонима BTCKing. На него са повдигнати обвинения за работа без лицензии и пране на пари в състав на организирана престъпна група.

Чарли Шрем е известен активист на Bitcoin-обществото, който често се появява пред журналистите по време на различните конференции. За 2013 година Bloomberg го описа като биткоин-милионер. Той е съсобственик и на бара EVR, който е единственото заведение в Ню Йорк, в което приемат биткоини. Мнозина шеговито го наричат „Чарли четирите пръста“, понеже паролите от своите биткоин-портфейли носи изобразени върху пръстен на едината му ръка, рискувайки пръстът да бъде откъснат в случай на кражба.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари