В САЩ бе поставен нов рекорд за най-ниска цена на електрическа енергия от вятъра и слънцето

0
917

Аналитичната компания Lazard публикува подробен доклад за цените на производството на електрическа енергия в САЩ. Анализът показа, че вятърът и слънцето са станали най-евтините източници на електричество в страната – те за първи път са изпреварили газовите инсталации, работещи с природен газ. Средната цена на възобновяемата енергия в САЩ е паднала до 2,6-5,4 цената на киловатчас.

Обикновено авторите на подобни доклади за състоянието на енергийния сектор сравняват цените на електричеството с новите електроцентрали. Но аналитиците на компанията Lazard са включили в своето изследване средните цени на вече построените електрически централи. В отчета се казва, че дори и най-новите сравнително скъпи вятърни и слънчеви електроцентрали генерират по-евтино електричество в сравнение със сега съществуващите и действащи газови, въглищни и атомни електрически централи.

Най-евтина се оказа енергията на вятъра, диапазонът на цените на която варира от $26 до $54 за един мегаватчас. Най-удачни за получаване на слънчева енергия се оказаха промишлените слънчеви панели с кристален силиций и тънкослойните фотоклетки, които генерират енергия при себестойност съответно от 31 до 42 долара и от 29 до 38 долара за един мегаватчас.

Средните цени на електрическата енергия, получавана от традиционните източници, вече е по-висока в сравнение с електричеството от възобновяеми източници. Най-евтина е енергията на газовите електроцентрали с комбиниран цикъл при които себестойността на електрическия ток е от 44 до 73 долара за един мегаватчас

Интересно е, че за жителите на САЩ най-скъпа е електрическата енергия получена от слънчевите панели върху покривите на частните домове – от $150 до $277.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари