В САЩ внесоха дело срещу Google по обвиненията за незаконно събиране на данни на потребителите на Chrome

5
302

Съдебно дело, в което се твърди, че Google Chrome проследява потребителите дори в „инкогнито“ режима на браузъра, беше успешно внесено в американския съд, след като съдия отхвърли искането на Google делото да бъде оставено без уважение.

Съдебен иск, първоначално заведен в САЩ през юни 2020 г. и искащ обезщетение в размер на 5 милиарда щатски долара, твърди, че браузърът позволява на уебсайтовете да събират лична информация за потребителите, дори когато последните сърфират в режим „инкогнито“.

Искът твърди, че инструментите на Google като Google Analytics, Google Ad Manager и други продължават да събират лична информация, дори когато се предполага, че това не трябва да се случва, след като инкогнито режима на браузъра е активиран.

Google даде заявка, че смята на всяка цена да се защити и да обори тези искания, тъй като опроверга твърденията, направени по делото.

„Режимът инкогнито в Chrome ви дава възможност да сърфирате в интернет, без активността ви да се запазва във вашия браузър или устройство. Както ясно заявяваме всеки път, когато отворите нов раздел в режим „инкогнито“, уебсайтовете може да са в състояние да събират информация за вашата активност при сърфиране по време на вашата сесия“, заяви говорителят на Google Хосе Кастанеда на Engadget.

Невпечатлена от аргумента на Google, съдия Lucy Koh застава на страната на ищците по делото, като отбелязва, че Google не е уведомил потребителите за събиране на данни, когато те са били в режим на частно сърфиране.

Моментът, в който това съдебно дело бива заведено е доста интересен, тъй като идва на фона на много други съдебни искове и разследвания не само срещу Google, но и срещу други технологични компании, посветени именно на поверителността на потребителите и защитата на тяхната неприкосновеност онлайн. Към момента Google многократно заяви, че се ангажира да помага на своите потребители да запазят неприкосновеността на личния си живот, като постепенно предвижда проекти като премахването на проследяващите бисквитки и стартиране на инициативата Privacy Sandbox за защита на отворени стандарти за подобряване на онлайн поверителността.

 

3.4 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари