fbpx
-0.5 C
София

В САЩ започна още едно антимонополно разследване срещу Meta

Най-четени

Изглежда, че антитръстовите проблеми на Facebook не спират да растат. В петък от Bloomberg съобщиха, че Федералната търговска комисия на САЩ и множество щати, водени от Ню Йорк, разследват потенциални антиконкурентни практики от страна на производителя на шлемове за виртуална реалност Oculus. Facebook, който се преименува на Meta през октомври, притежава и Oculus от няколко години.

Позовавайки се на лица, запознати с въпроса, Bloomberg твърди, че разследващите са задавали въпроси на разработчиците за това как магазинът за приложения Oculus може да дискриминира трети страни, които продават приложения, които се конкурират със собствените продукти и услуги на Meta.

Федералната търговска комисия на САЩ и офисът на главния прокурор на Ню Йорк са отказали на запитването за допълнителен коментар, което им е било отправено от популярния технологичен портал CNET. Компанията Meta от своя страна също не е дала повече информация на този етап.

Съобщеното разследване може да представлява пречка пред плановете на гиганта в социалните мрежи за разработване на проекта за Метавселена – виртуални пространства, в които хората да могат да работят, да играят и да общуват. Той също така подчертава засиления контрол от правителството на САЩ, пред който е изправена компанията, на фона на разгръщането на нейната експанзия и корпоративни планове.

Тези седмица американският окръжен съдия Джеймс Боасбърг отхвърли искането на Meta да остави без уважение антитръстовата жалба, подадена от Федералната търговска комисия, но също така даде знак, че агенцията е изправена пред тежка битка, когато става въпрос за доказване на отправените обвинения. Искът, заведен от Федералната търговска комисия, обвинява компанията в поддържане на господска позиция в полето на социалните мрежи чрез придобиване и елиминиране на компании, които през годините са имали потенциала да представляват конкуренция. Meta притежава и популярната социална мрежа за изображения Instagram и приложението за директни съобщения WhatsApp. В жалбата FTC твърди, че покупката на Instagram и WhatsApp от страна на Facebook е довела до по-лоши услуги с намалена поверителност и защита на данните, заедно с по-малко възможности за избор от страна на потребителите. Meta от своя страна казва, че нейната инвестиция в двете приложения всъщност им е помогнала да се разраснат и че това е било „полезно за развитието на конкуренцията и качеството на услугите за крайните клиенти“.

Миналата година съдия Боасбърг отхвърли подобна жалба, подадена от група щатски прокурори. В петък групата подаде иск за обжалване на решението, като твърди, че първоначалната жалба не е трябвало да бъде отхвърляна и че това решение на съда трябва да бъде отменено.

„Марк Зукърбърг твърди, че изгражда Метавселена, но действията на Facebook продължават да причиняват значителна вреда на милиони потребители и много малки предприятия тук, в реалния свят“, казва главният прокурор Летиция Джеймс в изявление. „Отново и отново гигантът в социалните мрежи използва своята господска пазарна позиция, за да принуди малките компании да напуснат бизнеса и да намали конкуренцията.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини