В САЩ започна работа първата в света комерсиална 5G мрежа

1
773

На 1 октомври започна работа първата в света платена мобилна мрежа от пето поколение 5G. Тя е на американския мобилен оператор Verizon и покрива четири града на САЩ. Това са Хюстън, Индианаполис, Лос Анджелис и Сакраменто. Засега това е безжична 5G мрежа за домашно ползване. Услугата Verizon 5G Home е алтернатива на кабелните мрежи в населените места.

Мрежата се базира на собствения стандарт Verizon 5G TF, а не на международния 5G NR, създаден от консорциума 3GPP. Но Verizon обещава безплатно обновяване на оборудването след окончателното приемане на 5G NR стандарта.

Използваните в 5G мрежата на Verizon терминали осигуряват средна скорост за обмен на данните 300 Mb/s, като пиковата скорост достига 1 Gb/s.

По отношение на цените, първите три месеца са безплатни. След това месечната цена е $50 или $70 в зависимост от избраните услуги. Потребителите на Verizon 5G Home получават безплатен тримесечен абонамент за YouTube TV, както и по избор една безплатна приставка Apple TV или Google Chromecast Ultra.

До края на годината 5G мобилни услуги възнамеряват да предложат и мобилните оператори AT&T и T-Mobile.

Да си припомним, че първите смартфони с поддръжката на 5G мобилните мрежи трябва да излязат на пазара в началото на 2019 година.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
А 3 е
А 3 е

exa…. XA Taka! ? good, but FOX BG sux