fbpx
-5.9 C
София

В САЩ заработи сайт за анонимни информатори

Най-четени


Членовете на организацията Institute for Public Accuracy (IPA), която подпомага лицата, изнасящи публично разобличаваща информация и се бори за по-голяма прозрачност в Съединените щати, стартира в сряда сайта ExposeFacts.org, на който служители на държавните институции и други информатори ще могат анонимно да публикуват специализирана информация.

„Нашата задача е да хвърлим светлина върху скрити факти, имащи отношение към човешките права, нарушенията на законите от страна на корпорациите, проблемите на околната среда, гражданските свободи и водените войни. Ние сме защитници на свободната преса, неприкосновеността на личния живот, прозрачността и спазването на законодателството и сме си поставили за задача публикуването на официална информация – била тя правителствена или корпоративна, която хората имат право да знаят“, заяви директорът на IPA Норман Соломон.

В проекта участват петима журналисти, които ще си сътрудничат с комисия от експерти, в чийто състав са включени 50 медийни служители, бивши държавни служители и граждани, изнасяли разобличаваща информация. Един от експертите е американският военен анализатор и бивш заместник-помощник секретар по отбраната Даниел Елсбърг, който през 1971 г. предаде на пресата „Pentagon Papers“ („Документите на Пентагона“) – сборник документи, разкриващ събития по времето на Виетнамската война и предназначен за вътрешно ползване в Министерството на отбраната на САЩ.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини