fbpx
-1.2 C
София

В САЩ обучават изкуствен интелект да дешифрира мъртви древни езици

Най-четени

Екип от изследователи от Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект към Масачузетския технологичен институт (MIT) в САЩ създаде Al, който може автоматично да дешифрира отдавна мъртви древни човешки езици, дори без никакви други усъвършенствани познания за това как е свързан един мъртъв език с останалите.

Целта на тази работа е да се разкрият връзките между „изгубените“ езици, за които историците са намерили писмени сведения, но които всъщност никой отдавна не говори.

Al Cypher

Изследователите обучават алгоритъма за дешифриране на древните езици на различните езикови ограничения, които се появяват, когато езиците се развиват по предсказуеми начини. След това алгоритъма, разбирайки тези ограничения и особености, е способен сам да разчита моделите на даден мъртъв език.

В резултат на това алгоритъмът може да категоризира думите на един древен език и да ги свързва с еквивалентните им в други сродни езици. С други думи, макар че не е съвсем способен да работи като Google Translate, той може да идентифицира корените на древните езици.

Езикови загадки

Например алгоритъмът успява да идентифицира точно езиковото семейство на иберийския, древен език, говорен от местните западноевропейци приблизително между 7-ми до 1-ви век пр. Н. Е.

Според Al иберийския език не е бил свързан с баския, както потвърждават последните изследвания на учените. Екипът се надява в крайна сметка да използва своя ИИ за дешифриране на отдавна изгубени езици, като използва само няколко хиляди думи начална информация.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини