fbpx
8.6 C
София

В САЩ още една голяма банка затвори врати и какво влияние оказа това върху криптовалутите

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Властите в САЩ решиха да затворят втора голяма банка в рамките на по-малко от седмица – нюйоркската Signature Bank. Въпреки че се сблъска с отлив на депозити, решението на властите бе пълна изненада за мениджърите, констатира Bloomberg. Клиентите започнаха да теглят пари от Signature Bank на фона на проблемите в Silicon Valley Bank в Калифорния, чийто срив беше най-големият след кризата от 2008 г. Едва ли има банка, която може да издържи масовото теглене на пари за много кратък период от време.

Банковият регулаторен орган на щата Ню Йорк реши да закрие местната банка Signature Bank, съобщава Reuters. Изданието определи това като третият по големина срив в банковата история на САЩ, който се случва само няколко дни след затварянето на друга голяма банка – Silicon Valley Bank в Калифорния.

Решението за затварянето на Signature Bank е било голяма изненада за мениджърите на банката, които са научили за затварянето малко преди публичното обявяване, съобщава Bloomberg. В петък, 10-ти март, банката е била изправена пред силен отлив на средства от страна на вложителите, но до неделя ситуацията се е стабилизирала. Членът на управителния съвет на банката Барни Франк счита, че ако на банката е било позволено да продължи да работи, тя е щяла да се справи. Според Барни Франк банката има солиден кредитен портфейл и в началото на седмицата е можела да обслужи своите клиенти. От друга страна губернаторът на щата Ню Йорк Кати Хочул отбеляза, че много от вложителите на Signature Bank са предприятия.

Федералният резерв на САЩ (ФЕД) заяви, че е елиминирал системния риск за Signature Bank. Всички нейни вложители ще бъдат обезщетени , а данъкоплатците няма да понесат загуби, обеща ФЕД. Той обаче отбеляза, че тази защита не обхваща акционерите и някои притежатели на незастрахован кредит. В Signature Bank около 90% от депозитите не са били застраховани, отбелязва Bloomberg. Фед съобщи също, че неговият Управителен съвет е взел решение да предостави допълнително финансиране на отговарящите на условията депозитни институции, за да гарантира, че банките могат да посрещнат нуждите на всички свои вложители.

Внезапното затваряне на Signature Bank показва спешността на извънредните мерки, които властите в САЩ предприемат, за да подкрепят банковата система и да отговорят на нарастващите опасения на клиентите на банките относно сигурността на техните депозити, отбелязва Bloomberg. Освен Signature Bank и Silicon Valley Bank, в началото на март се срина и Silvergate Bank, която The Verge определи като „крайъгълен камък“ за света на криптовалутите. Silicon Valley Bank, от друга страна, бе специализирана в работата със стартиращи компании и също работеше с криптовалути.

Американските власти няма да спасяват Silicon Valley Bank, заяви през уикенда министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън. Според нея властите са постъпили по този начин по време на кризата от 2008 г., но оттогава са въведени редица реформи, за да не се връщат към тази мярка. Йелън подчерта, че банковата система на САЩ е добре капитализирана и устойчива, въпреки че сривът на голяма банка като SVB е повод за безпокойство. През нощта на 13-ти март регулаторните органи на САЩ публикуваха план за подпомагане на вложителите и за спешно финансиране на банките и другите финансови институции, който трябва да помогне за преодоляване на банковата паника.

Silicon Valley Bank бе 16-ата по големина банка в САЩ. Регулаторният орган на Калифорния наскоро затвори тази банка поради финансови проблеми, а Английската централна банка реши да поиска от съда да обяви в несъстоятелност британското дъщерно дружество на банката. Сривът на SVB е най-големият от времето на финансовата криза през 2008 г. насам, допълва Reuters.

На фона на тези събития през нощта срещу 13-ти март котировките на първата криптовалута бързо скочиха нагоре от $20 280 на $22 701.

В момента (10:30 часа наше време) основната криптовалута се стабилизира и се търгува при цена $22 446, което е ръст от 9,29% за изтеклите 24 часа. Веднага се забеляза рязък ръст в обема на търговете.

Както обикновено, биткойнът увлече след себе си и другите криптовалути. Втората по капитализация криптовалута Ethereum поскъпна с 9,3% и сега се търгува при цена малко над $1600. Веднага след флагманите в зелената зона навлязоха всички цифрови активи от топ-10 подредени по пазарна капитализация, с изключение на USDT. Най-голям е ръстът на Cardano (ADA) – 10,4% за изтеклото денонощие. И още, стейбълкойнът USDC, който на 11-ти март изгуби свързаността си с долара, възстанови своя паритет.

Днес общата пазарна капитализация на всички криптовалути превиши 1 трилион долара. Индексът на доминиране (делът) на биткойна е 40,7%, а на Ethereum – 18,2%.

На фона на срива на двете (от днес те вече са три) големи американски банки главният изпълнителен директор на борсата Binance Чангпенг Джао заяви, че създателят на екосистемата Terra До Куон е бил прав и традиционните банки представляват риск за стейбълкойните.

„Банките се превърнаха в риск за стейбълкойните, обезпечени с фиатни валути. Всъщност До Квон бе прав, просто грешеше за конкретната реализация на своята екосистема. Като взехме предвид всички тези промени, решихме да прехвърлим оставащите 1 млрд. долара от Фонда за възстановяване на индустрията от BUSD стейбълкойн в криптовалути, включително BTC, BNB и ETH“, заяви главният изпълнителен директор на Binance.

Джао специално подчерта, че фиатните валути сами по себе си са твърде голям риск за криптовалутите и стейбълкойните, и следва да бъдат избягвани.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини