В САЩ още петима бяха арестувани по обвинения в глобални киберпрестъпления

0
8


Органите на реда в Съединените американски щати са арестували още петима души, за които се вярва, че са замесени в глобални киберпрестъпления. Хакерите са обвинение в източване на пари от банки от цял свят, както и в разбиването на хиляди банкомати. Вярва се, че чрез престъпленията си онлайн престъпниците са източили над 45 милиона долара.

През май властимащите в САЩ арестуваха осем души по същите обвинения. От полицията заявиха, че новите петима са част от същата групировка, а по последни сведения лидерът на организацията е бил убит в Доминиканската република през април.

От полицията допълват, че престъпниците са успели да направят повече от 40 хиляди транзакции в 27 държави от цял свят. Камери за наблюдение дори са уловили част от хакерите да се местят от банкомат на банкомат в най-различни градове в САЩ.

„Преди няколко месеца задържахме хакери, които, възползвайки се от пропуск във финансовата система на банкоматите, успяха да откраднат милиони долари от американските граждани. Престъпниците дори бяха опаковали багажа си, за да заминат към организаторите на своята групировка. Е, сега отново ще им се наложи да си опаковат багажа, но този път за затвора“ сподели американския адвокат Лорета Линч. „Няма да спрем разследването докато всички отговорни за тези ужасяващи финансови престъпления не бъдат намерени и подведени под отговорност.“

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за