В САЩ почина създателят на дистанционното управление

0
15

В САЩ почина създателят на пулта за дистанционно управление за телевизор – инженер Юджийн Поли, съобщава агенция „Асошиейтед прес“.

Според представител на компанията Zenith Electronics, където той е работил като инженер, Поли е починал от естествена смърт в болница в Чикаго в неделя, 20 май, на 96-годишна възраст.


Юджийн Поли изобретил пулта за дистанционно управление заедно със своя колега Робърт Адлер през 1955 година. Устройство получило наименованието fleshmatic и заменило разработените по същото време кабелни аналози, които обаче не успели да получат широко практическо приложение.


Първоначалният вариант на fleshmatic се състоял от устройство, излъчващо светлинен лъч, насочен към фотоелектрическа клетка, монтирана на предния панел на телевизора. Впоследствие инженерите от Zenith Electronics, които доразвили технологията, се отказали от светлинното предаване на сигнала в полза на звуковите, а по-късно – и на ултразвуковите команди.


През 1997 г. Поли и Адлер били удостоени с наградата „Еми“, присъждана от Американската академия за телевизионни изкуства.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за