През месец август 2018 година в банковите сметки на 315 000 жители на калифорнийския град Стоктън ще постъпят първите парични преводи. На всеки жител на този град ще бъдат плащани по $500 на месец.

В град Стоктън, Калифорния, започва експеримент по предоставянето на безусловен базов доход – система за финансиране, при която хората получават парични суми, единствено поради факта на своето жителство. През 2012 година Стоктън стана първият американски град, който официално призна, че е фалирал. И днес икономиката на града е в дълбока рецесия. Към днешен ден годишният доход на едно семейство е $44 797 годишно, докато за калифорния средния доход е $61 818. Безработицата в Стоктън е двойно по-висока отколкото в цялата САЩ – 7,3%. Ето защо, градът бе счетен за идеалния кандидат за провеждането на първия държавен експеримент с ББД.

Кметът на града Майкъл Тъбс каза, че програмата ще продължи 3 години. Държавният фонд Economic Security Project предостави $1 милиард за финансирането на проекта. Експериментът с ББД в Стоктън е най-големият в света и ще даде възможност за събирането на безпрецедентно количество данни за изследвания.

Скептиците считат, че ББД ще направи хората съвсем мързеливи и ще ги лиши от стимула да работят, а защитниците на експеримента са на мнение, че ББД ще даде възможност на всички да учат в колеж, да започнат свой бизнес и по този начин да се предпазят от настъплението на роботизираните машини, които постепенно завземат много работни места.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

16 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари