fbpx
3.9 C
София

В САЩ ще се появи първата възможност за безжично зареждане на електромобилите

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Арсеналът от необичайни световни транспортни решения скоро ще бъде попълнен от американски проект. Следващата година Детройт ще въведе в експлоатация път, който осигурява безжично зареждане за електромобилите. В бъдеще системата може да бъде полезна за обособени автобусни ленти или за райони, където често възникват задръствания и колите трябва да стоят дълго време.

Проектът се изпълнява от израелската компания Electreon, която планира да завърши строителството най-рано през 2023 г. Тестовият път ще бъде дълъг само една миля (около 1,6 км). Известно е, че индукционните намотки за зареждане, свързани към електрическата мрежа, ще бъдат разположени под пътя. За да получават енергия, електромобилите ще се нуждаят от специален приемник – по аналогия на смартфоните. Системата няма да работи без активно приемно устройство в обсега и ще бъде безопасна за останалите. Тя ще получи модулен дизайн и, ако пътят е повреден, нейната работа няма да спира – всяка намотка е свързана към електрическата мрежа паралелно.

Колко мощност ще получава електромобилът ще зависи от неговата конструкция и колко бързо се движи. Разбира се, пътят няма да може да зареди напълно батерията, особено за толкова кратко разстояние, но ще може да осигури малко енергия, достатъчна, за достигане до най-близката зарядна станция.

Според говорител на Electreon, би било оптимално поставянето на зарядните бобини да бъде под лентите, отредени за обществения транспорт, тъй като трафикът тук се движи предвидимо и редовно. Освен това системата може да бъде полезна на местата с чести задръствания – акумулаторът ще може да се презарежда, докато колата чака в задръстването. В този случай зареждането няма да е безплатно – потребителят ще получи фактура за дължимото.

Нещо подобно вече се прилага и в други области. Например системата Logitech Powerplay позволява използването на специална подложка за мишка, която зарежда безжичната мишка, докато потребителят работи с нея.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини