fbpx
9.3 C
София

В Сингапур вече работи първото летище без обслужващ персонал

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Миналата година в Чанги бе открит Терминал 4, в който почти всичката работа се върши не от хора, а от роботи. Всичко е напълно роботизирано – от кацането на самолета до товаренето на храната преди следващия полет. Сега се тренират алгоритмите и начините на действие на новия мегапроект.

В сингапурското летище Чанги, считано за едно от най-добрите в света, най-активно се тества възможността за роботизиране на всички процеси – от управлението на самолетите до регулирането на потока пътници. В Терминал 4, отворен през месец октомври миналата година, самолетите при кацане се следят с помощта на камери. Bloomberg сподели, че след кацането към самолета се приближава лазерен аеродинамичен мост, който свързва машината с летището.

Докато хората излизат от самолета, роботите разтоварват багажа. През това време пасажерите преминават идентификация чрез пръстов отпечатък и чрез разпознаване на лицето. Няма възможност да останат непроверени пътници. След това отиват към безпилотните таксита, чието движение се регулира от ИИ компютърна система.

Изцяло е автоматизирана доставката на храната преди полет. Роботите подреждат храната и подготвят документите за въздушния транспорт.

Роботизираният Терминал 4 в Чанги е пилотният проект преди откриването на огромния Терминал 5, който ще обслужва 50 милиона пасажери годишно.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини