fbpx
15 C
София

В Слънчевата система бе открита мрежа от „гравитационни шосета“

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Учените от Калифорнийския университет откриха нова мрежа от „гравитационни магистрали“, която дава възможност за много бързо придвижване в Слънчевата система, отколкото бе възможно досега. Тази мрежа може да се използва за сравнително бързото изпращане на космически кораби в далечните ъгълчета на нашата система, както и за проследяване на обектите, които биха могли да се сблъскат със Земята.

Въпросните „гравитационни шосета“ бяха открити след изследване и анализ на структурите, съставени от серия свързани арки, създавани от гравитационните взаимодействия между различните обекти в Слънчевата система. От тези гравитационни магистрали кометите и астероидите могат да се придвижат от Юпитер до Нептун за по-малко от едно десетилетие. В научната статия публикувана в Science Advances, учените са описали структурата между обектите от пояса на астероидите между Марс и Юпитер до Уран и извън неговите предели. Най-забележимите конструкции от тези така наречени арки, са свързани с Юпитер и неговата гравитация.

Калифорнийският университет подчерта, че Юпитер, който е най масивното тяло в Слънчевата система, е отговорен за повечето структури, открития от американските учени. Астрономите съобщих,а че притеглянето и на другите планети също може да създава подобни космически магистрали.

„Всички планети създават подобни маршрути, които пронизват Слънчевата система и дават възможност за бързо придвижване в нейните предели. Това е един истински небесен аутобан. Откритите от нас структури могат да си взаимодействат създавайки сложни маршрути за космическия транспорт“ – сподели съавторът на научната работа Аарон Дж. Розенгрен от Калифорнийския университет в Сан Диего.

Досега научното изследване бе фокусирано върху маршрутите извън пояса на астероидите. Сега учените възнамеряват да изследват структурите в близост до Земята. Това би могло да помогне в усвояването на космоса.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини