В САЩ популярност набира технологията за изкуствен интелект, която се вгражда в камерите за видео наблюдение на открито, чието предназначение е проследяването на нарушителите на правилата за социално дистанциране.

Последното нещо, което искаме – губернаторът да затвори всички наши проекти, защото никой не спазва правилата“, казва Джен Суерт, вицепрезидент на чикагската компания Pepper Construction, която този месец представи софтуерното приложение SmartVid.io.

Съобщава се, че магазините и работните места, които се стремят да избегнат разпространението на коронавируса, оборудват настоящите камери за видеонаблюдение със софтуер, базиран на изкуствен интелект, който може да наблюдава за спазването на здравните указания, включително и на социалното дистанциране и носенето на маски.

Няколко компании са заявили за Ройтерс, че софтуерът ще бъде от решаващо значение за продължаването на работата на предприятията.

Въпреки това, активистите за поверителност, загрижени за все по-подробното проследяване на хората, също призовават компаниите да ограничат използването на изкуствен интелект само в пределите на борбата с епидемията.

Въпросът е дали технологията ще остане след изчезването на проблема с общественото здраве защото това ще представлява реална заплаха за неприкосновеността на личния живот“, казва Ал Дхидари, експерт по конфиденциалност в Стандфорската юридическа школа.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари