Според компанията LawGeex, изкуственият интелект вече може да измести юристите. Причината за това изявление е, че в състезание с 20 професионални юристи ИИ се показа като по-щателен и по-компетентен.

На участниците в този експеримент бяха раздадени пет различни споразумения за неразкриване на информация. Задачата бе да се отбележат 5 пункта от договора, които могат да предизвикат юридически въпроси. За точното указване се дава бал. Средният бал на юристите-хора по дадените общо 5 дела, е 85%. Машинният алгоритъм на LawGeex, обучаван в продължение на 3 години, демонстрира много по-добър резултат – 94%.

В състезанието са участвали опитни юристи с различен стаж по специалността – от престижни фирми като Alston & Bird до големите компании, като например Goldman Sachs или Cisco, с богат опит във воденето на дела за неразкриване на информация.

Показната технология може да се използва за проверка на различните договори, което изисква много време и много внимание. Изкуственият интелект би могъл да освободи професионалните юристи от рутинната работа.

Ако LawGeex успее да усъвършенства своя ИИ алгоритъм до комерсиален продукт, то той може сериозно да промени правовата система. Юристите ще бъдат освободени от планините хартии, а и цените на юридическите услуги биха паднали.

Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари