В тестовата версия на Windows 10 може да се тества поддръжката на DNS-over-HTTPS

1
392

Microsoft обяви, че в представената във Fast Ring версия Windows 10 Insider Preview Build 19628 е вградена поддръжката на DNS-over-HTTPS (DoH).

Благодарение на DoH софтуерният гигант възнамерява да повиши безопасността и конфиденциалността на своите потребители в интернет. Това става чрез криптиране на запитванията към DNS сървърите и автоматичното премахване на имената на домейни в обикновен текстов вид, които обикновено се срещат в незащитения уеб трафик.

„Може би не сте очаквали това, но си задавате въпроса какво е DoH, имайте предвид, че тази функция ще промени начина на свързване на вашето компютърно устройство с интернет. Технологията е все още в ранен стадий на тестване и я тествайте, само ако считате, че сте готови“ – отбелязва Microsoft.

Но въпреки, че DoH е вече интегрирана в ОС Windows 10, технологията не е включена по подразбиране. За да се активира е необходимо да се направи следното:

  • да се стартира Registry Editor
  • да се премине към HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Dnscache\Parameters
  • да се създаде нов ключ с параметър DWORD и име EnableAutoDoh
  • EnableAutoDoh трябва има значение 2

След активирането на DoH ОС Windows автоматично започва да криптира DNS запитванията, но само ако се използва DNS сървър с поддръжката на DoH:

Да се провери работата на DoH е възможно с помощната програма PacketMon, с която да се прегледа трафика на порт 53. След включването на DoH този трафик на практика трябва да изчезне.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари