По време на срещата в Хелзинки, руският президент Путин подари на американския президент футболна топка от приключилото вече Световно първенство по футбол и заяви, че „топката сега е в ръцете на Тръмп“. Ръководителят на Белия дом обеща, че ще я подари на сина си, който обича футбола.

Подаръкът на Путин предизвика недоволството на някои американски политици. Лансира се мнението, че токата не бива да бъде вкарвана в Белия дом, понеже в нея може да има подслушващо устройство. От своя страна шефът на Националното разузнаване на САЩ Дан Коутс каза, че футболната топка ще бъде най-внимателно проверена.

Специалните служби приложиха стандартната процедура, на която се подлагат всички подаръци, връчвани на главата на Белия дом. И наистина, във футболната топка бе открит предавател.

Bloomberg обърна внимание на снимката, на която се вижда как Владимир Путин подава подаръка на Доналд Тръмп. Ясно се вижда NFC символа.

Този малък NFC чип е монтиран вътре в топката. Неговото предназначение е, при поднасяне на смартфон към футболната топка, да изпрати линк за изтегляне на приложение на Adidas. С това приложение могат да се гледат спортните новини и събития. Според Adidas, тази препратка не може да се препише или да се замени.

Bloomberg отбеляза, че няма никакви причини да се счита, че този NFC чип е уязвим към хакерски атаки. Но едновременно с това зададе въпрос, дали не може да се използва като един от векторите за атака от страна на руснаците. Засега Adidas не е отговорил.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари