В Турция протестираха срещу нови интернет филтри

1
20

Разгневени интернет потребители от Турция излязоха на публични протести в неделя. Хората показаха недоволството си срещу нови интернет филтри, които се определят като откровена форма на цензура. Митинги бяха организирани в повече от 30 турски града, предаде Mashable.

През август в Турция ще бъде въведена нова система за контрол над онлайн съдържанието, която ще изисква от потребителите предварително да определят какъв тип връзка желаят. Сред опциите има пакети от филтри за деца, ограничения на регионално ниво, семейни пакети и други.

По-рано този месец, официалният турски орган, който отговаря за контрола над информацията и комуникациите съобщи, че е взето решение за въвеждането на нови филтри, които имат за цел да направят интернет по безопасен за живеещите в Турция хора. Тайфун Акарер, който е председател на контролния орган, е уточнил, че за хората, които не желаят да бъдат филтрирани допълнително е наличен стандартен пакет, с помощта на който новите ограничения могат да бъдат избегнати.

Въпреки уверенията, хиляди потребители на интернет се организираха чрез Facebook и излязоха на протести срещу новите ограничителни мерки. Според протестиращите, новата система ще въведе допълнителен контрол над гражданите, който е подобен на телефонното подслушване.

Протестите на потребителите в Турция едва ли ще изненадат някой. Страната има традиции в цензурирането на мрежата. През 2007 година временно беше блокиран видеопорталът YouTube заради видео, в което има обиди към основателя на модерна Турция. И в момента хиляди сайтове са блокирани по различни причини и турците нямат достъп до тях.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари