В Холандия въвеждат данък върху електронните устройства

2
30

Холандският парламент гласува против въвеждането на официална забрана за свалянето на пиратско съдържание по интернет. Авторите на предложението за промяна в закона настояваха на законодателно ниво да се забрани свалянето на нелицензирани копия на филми, музика, софтуер и друго съдържание, с мотивите, че по този начин ще се защитят интересите на правоносителите.

Депутатите обаче решиха, че подобна мярка не само че изобщо няма да реши проблема с разпространението на пиратски файлове през глобалната мрежа, но и ще доведе до редица спорове, свързани със защитата на неприкосновеността на частния живот на потребителите.

В резултат е взето решение, да бъде въведен данък върху компютърните устройства, който да покрива загубите на носителите на авторски права. Ще се облагат както новозакупените персонални компютри, така и смартфони, таблети, различни видове външна памет и други устройства, позволяващи съхранение на данни.

Очаква се данъкът да влезе в сила от 1 януари, а размерът му ще варира от 1 евро за флаш памет до 5 евро за десктоп компютър или нетбук.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари