В холандските затвори ще се раздават таблети

4
37

Министерството на правосъдието на Холандия публикува своя план, в рамките на който се предвижда по-независим живот на затворниците при минимално общуване с надзирателите. Планът включва раздаването на таблетни компютри на затворниците, които ще имат достъп до някои телевизионни канали, до ограничен списък електронни книги и ограничен достъп до интернет според списък с уеб-сайтове.

 

С помощта на таблетите затворниците ще могат да поръчват различни стоки от магазина на затвора и да избират времето за посещения.

Представител на министерството съобщи, че в белия списък със уеб-ресурси ще бъдат включени уеб-сайтове с обяви за работа, за да могат затворниците предварително да изберат къде биха могли да работят след като излязат на свобода.

След около 2 години вместо обикновените библиотеки с обикновени книги, ще има само цифрови библиотеки. По този начин ще се икономисат значителни ресурси, понеже за обслужването на електронните библиотеки са необходими по-малко хора.

Цифровите ресурси за холандските затворници трябва да са готови към 2017 година.

 

Някои критици считат, че това е твърде нехуманна постъпка, понеже излишната самостоятелност и изолация на затворниците може да има „непредсказуеми последици“ – например, затворникът може да изпадне в депресия и непрекъснато да мисли за самоубийство, а никой дори няма да забележи.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари