fbpx
-6.8 C
София

В човешкия мозък се побира 1 петабайт информация

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Обемът на паметта на човешкия мозък се оказа невероятно голям. Американските невролози Кристен Харис (Kristen Harris) и Тери Сейновски (Terry Sejnowski) от Остин представиха научна работа по тази тема, публикувана в eLife.

 

Учените изследваха функционалността на невроните на хипокампа, които при съвсем малка консумация на електрическа енергия демонстрират много висока производителност. Оказа се, че информационната вместимост на човешкия мозък е десеторно по-голяма, отколкото се считаше по-рано. „Това е истинска бомба в неврохирургията. Нашите изследвания на обема памет за човешкия мозък показват величина от 1 петабайт, колкото е цялата информация в Интернет-пространството“.

Навярно става дума само за текстовата информация в уеб-пространството, но въпреки това, новата оценка на обема памет на човешкия мозък е много впечатляваща.

 

Изследванията на наномолекулярно ниво показаха, че синапсите – съединениятa между невроните при лабораторни мишки са дублирани, а различните синапси имат разлика само от около 8%. Това е важно откритие, което означава, че съществуват 26 категории синапси, а не само няколко, както се считаше по-рано. Различните видове синапси значително увеличават „разрядността“ на паметта и потенциалния обем на запомнената информация.

Новото откритие ще намери приложение в информатиката, невронните мрежи и машинното обучение.

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини