В Швеция и Израел започва строежът на пътища с безжично зареждане на електромобилите

17
3011

Израелската компания Electreon Wireless в средата на месец август започва изграждането на първия в страната участък на трасе в Тел Авив с възможност за безжично зареждане на електромобилите по време на тяхното движение. Electreon Wireless работи върху аналогичен проект и в шведския остров Готланд. Там ще бъде изграден 4 км участък с индуктивности под асфалта, чрез които ще се зарежда електрическия транспорт, придвижващ се до летището. Ако проектът се окаже удачен, Швеция е готова да мащабира строежа върху хиляди километри от своите пътища.

Притежателите на електромобили обикновено ги оставят да се зареждат през нощта подобно на смартфоните. На следващия ден електрическият автомобил е готов да измине 500-600 км. Когато се налага, могат да се използват бързите зарядни станции по пътя. Но идеята да се допълва електрическа енергия по време на пътуването е много привлекателна, особено ако бъде съчетана с възможностите на безпилотния транспорт.

Компанията поставя индуктивности под асфалта, като един км от шосето се изгражда за една нощ. Енергията в индуктивностите се подава от мощни инвертори, разположени отстрани на шосето.

При наличието на трасета с дозареждане на електрическия транспорт става възможно използването на по-малки и по-леки акумулаторни блокове, без при това да се намалява пробега.

Electreon Wireless има два пилотни проекта – единият е в Израел – 2 км трасе в Тел Авив, а другият е в Швеция – 4 километра път до летището на остров Готланд. Цената на шведския проект е около $12 милиона.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
17 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари